Sakerna du ska ha hemma vid en kris
Hur förberedd är du?
Tänk dig att du är isolerad i flera dagar och strömmen har gått. Eller att det börjar brinna hemma i ditt hem. Hur förberedd är du? Med ett litet nödlager av vissa varor är du bättre rustad att klara dig själv. Här är listan på vad du bör ha hemma.
Stormar, tekniska problem, elavbrott eller krig. Det spelar ingen roll om det är en liten, eller stor krissituation. Det är alltid viktigt att vara förberedd om något oväntat skulle hända. Med ett oroligt läge i vår omvärld har även vi svenskar blivit mer medvetna om att det är viktigt att ha en beredskap hemma. Det är ett sätt att känna sig tryggare och lugnare.
Det kan vara svårt att föreställa sig att plötsligt behöva vara utan el eller vatten i flera dagar, men det är vad Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, vill att du ska ha beredskap för. Och om en sådan situation skulle uppstå, visst skulle du då vara glad att du har förberett dig?

Klicka på plustecknet för att se vilken produkt som gömmer sig i bilden:
Preppa för en vecka
Du förväntas klara dig i en vecka utan samhällets hjälp vid ett eventuellt strömavbrott. Med ett litet nödlager av vissa varor är du bättre rustad för att klara dig själv. Hos Biltema hittar du många av de produkter du behöver, som vattendunkar, stormkök, elaggregat, gas och pannlampor.
De grundläggande behoven som ska tillgodoses är värme, dryck, mat, läkemedel, hygien och information. MSB:s lista över vad du bör ha i hemberedskap är bra att utgå ifrån.
ANNONS: Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av Aftonbladets redaktion.
Checklista: Detta behöver du ha hemma:
• Radio som går på batterier eller med vev/solceller
• Ficklampa och pannlampa med extra batterier
• Flaskor och dunkar med rent vatten
• Extra batterier, laddade powerbanks
• Stormkök och bränsle
• Sovsäckar, filtar, varma kläder
• Tändstickor, stearinljus, värmeljus
• Fotogenlampa och bränlse, exempelvis lampolja eller fotogen
• Alternativ vämekälla som drivs av fotogen, gasol, diesel eller ved
• Husapotek, som första hjälpen-kit samt eventuella viktiga mediciner
• Hygienartiklar, som våtservetter, handsprit, blöjor, mensskydd
• Mat som inte behöver kyl/frys, som kan ätas direkt eller tillagas utan vatten
• Kontanter
• Lista på papper med viktiga telefonnummer (familj, grannar, sjukhus, kommun, elleverantör)
Överskådlig förvaring
Biltemas stora sortiment inom förvaring gör att du får bra översikt över nödlagret, som också behöver ses över med jämna mellanrum. Det är viktigt att alla i familjen vet vart ni förvarar produkterna.
FAKTA
Varför betala mer?
Biltema erbjuder idag ett brett sortiment för hela familjen inom områdena Bil/MC, Båt, Fritid, Hem, Kontor/teknik, Bygg, Bilvård och Verktyg. Totalt marknadsför Biltema mer än 19 000 artiklar.
Biltema finns idag i Sverige, Norge, Finland och Danmark.
Biltemas vision är att underlätta ekonomiskt för människor att ha bil, båt, bostad, verktyg samt fritidsartiklar av hög kvalitet och därigenom skapa en rikare fritid för alla.
Varför Biltema? Tryck på knappen och läs mer!
Så här hanterar du brandvarnaren på bästa sätt:
• Byt ut batteriet en gång om året.
• Kontrollera att brandvarnaren fungerar och att larmet hörs tydligt i vardagsrummet och i sovrummen, även när dörren är stängd.
• Håll brandvarnaren ren och fri från damm.
• Testa den en gång i månaden. Du gör detta genom att trycka på och hålla in test-knappen i några sekunder. Då ska den börja pipa. Om den inte piper måste du byta batterier och testa igen.
• Om brandvarnaren ger ifrån sig korta pip, så bör du byta batteri och kontrollera att den fungerar.
Den viktiga brandvarnaren
En typ av kris som man verkligen bör vara förbered på är en eventuell brand. Lyckligtvis kan regelbundna egenkontroller av brandvarnaren göra mycket för att minska den risken.

ANNONS: Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av Aftonbladets redaktion.
Om branden är framme
Förutom brandvarnare och den klassiska brandsläckaren – som ska finnas i varje hem – finns det flera produkter kan vara smart att ha hemma om en mindre brand skulle bryta ut. En brandfilt exempelvis som du kan använda för att släcka branden genom att kväva lågorna. Förpackningen hängs upp på väggen och brandfilten dras ut med ett enkelt handgrepp.
En annan sak som rekommenderas är släckspray för litium. Många överraskas nämligen av att bränder i mobiltelefoner, datorer och andra produkter som innehåller litiumbatterier inte går att släcka med en vanlig brandsläckare. Då gäller det att vara förbered!
ANNONS: Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av Aftonbladets redaktion.
H1 Det här är en stor rubrik. Ändra storlek vid behov
H2 Det här är en lite mindre rubrik
H3 Mellanrubrik
H4 Ingress
P Det här är brötexten
Till toppen
Producerat av Schibsted Brand Studio för Biltema