Fixa vårfin trädgård
Dags att vårstäda ute
Nu är det äntligen dags att sopa bort det sista av vintern och förbereda för en ny vårsäsong fylld av sol, odling och utevistelse. Här guidar vi dig i hur du bäst tar hand om gräsmatta, buskar och träd inför sommaren.
● Den här artikeln är producerad av Schibsted Brand Studio
Våren kan vara en bra omstart för din trädgård. Passa på att se över hur trädgården mår och fundera på hur du vill använda den. Frågor att fundera över är: ska den vara en plats för odling eller en plats för familj och vänner att umgås på under sköna sommardagar. Vill du ha stora öppna ytor, bärbuskar och fruktträd eller en vindskyddad plats för grillning?
Hur din trädgård ser ut och ska användas påverkar vilka redskap och tillbehör du behöver.
LÄS MER: Biltema har allt för din trädgård
Starta din odling
Klicka på produkten för att läsa mer
Psssst... Besök Biltemas sommarfest nu i helgen. Då blir det extra mycket sommar i butikerna!
Rensa och skapa en kompost
Efter vintern ligger ofta löv, kvistar och smuts kvar på grusgångar, trädäck och i rabatter. Börja med att kratta, sopa och plocka bort gammalt växtmaterial så att ny grönska får plats att spira.
Skapa gärna en egen kompost av trädgårdsavfallet. Det är ett enkelt sätt att hålla ordning i trädgården och samtidigt skapa näringsrik jord till din odling. Med en kompostkvarn kan du lätt flisa ner mindre till medelstora grenar från träd och buskar i trädgården.
Gör så här:
Lägg ett lager luftigt material i botten av din kompost, exempelvis grenar eller kvistar från din häckklippning. Strö även på några liter trädgårdsjord eller gammal kompost emellanåt, så påskyndar du förmultningen.
Om du har möjlighet bör du placera komposten i skuggan av ett träd eller större buskage. Du behöver inte oroa dig för att deras rötter växer in i komposten, det är nämligen bara bra om de kan ta tillvara på en del av näringen.
Bra produkter för rensning och kompost
Klicka på produkten för att läsa mer
Ta hand om gräsmattan
Om gräsmattan ser lite trött ut efter vintern och har blivit mossig, kan det vara läge att gå över den med en rejäl kratta – gärna en metallräfsa, eller ännu bättre: en vertikalskärare. Då får du bort en hel del mossa, luftar gräset och ger det nytt liv.
Gödsla därefter med gräsgödsel för att hjälpa gräsmattan att växa till sig och bli grön.
Saknar gräsmattan gräs på vissa fläckar? Räfsa jorden och plantera nytt gräs när våren dragit igång.
För en välmående gräsmatta
Klicka på produkten för att läsa mer
Bli av med snön på uppfarten
Klicka på produkten för att läsa mer
Snöröjning på höga höjder
Att klättra upp på taket och skyffla bort snön med en vanlig snöskyffel kan innebära en hel del risker. Därför är en snöraka ett bättre alternativ. En snöraka, eller som den ibland kallas snöhyvel och taksnöhyvel, är försett med ett tvärställt blad som sitter på ett långt skaft. På så vis kan du stå under taket och sträcka ut snöhyveln för att på ett säkert sätt få bort snön. Genom att även använda ett teleskopskaft kan längden anpassas så att du även kan nå väldigt höga tak.
Förbered för odling
Vill du odla i trädgården eller på balkongen så är det helt rätt tid att planera, förkultivera och förbereda jorden. Använd täckduk eller fiberduk på dina odlingslådor för att skydda mot frostnätter och ogräs. Ett mindre växthus passar både balkong och uteplats.
Jord och gödsel
Har du ett trädgårdsland så är det dags att börja förbereda det inför sommarens skörd genom att ge jorden den bästa möjliga förutsättningen. Jorden är redo att gödslas när den inte klibbar fast i spaden när du gräver i den. Tillför då näringsrik hönsgödsel eller kogödsel, samt kompost eller barkmull. Blanda runt jorden och avsluta med att kratta fint. Nu är jorden redo för plantering i maj.
Fler produkter för snöröj
Klicka på produkten för att läsa mer
Smarta lösningar till din odling
Klicka på produkten för att läsa mer
Färskpotatis till midsommar
● Ett uppskattat livshack är egenodlad färskpotatis till midsommar. Enkelt fixat med en potatiskruka – en smart hink i två delar med öppen innerkruka så att du lätt kan se hur potatisen har vuxit.
Placera potatiskrukan på balkongen eller i trädgården. Fyll med jord och plantera tre potatisar i krukan. Välj en tidig sort av sättpotatis.
Lagom till midsommar kan du ta med dig hela hinken till midsommarfesten. Stoppa i en burk sill och en gräddfil – en garanterad snackis.
Och väldigt gott!
Fyra varianter av häcksaxar
Klicka på produkten för att läsa mer

Bildtext it enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip.
Foto: Namn Namnsson
Glöm inte terrassen och fasaden
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Lorem ipsum dolor sit amet,
Consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.
Träd bla ba
Consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.
Beskära träd och buskar
Att beskära fruktträd, blommor och buskar är en viktig trädgårdsaktivitet. För att träd och buskar ska må bra, men även behålla sin form och passa in i din trädgård, behöver de beskäras med jämna mellanrum. Utan beskärning riskerar du att dina växter växer sig för stora och tar över hela trädgården.
Framför allt bärbuskar och prydnadsbuskar mår bra av att beskäras och glesas ut under våren, för att ge plats åt nya skott att växa.
Så här gör du
Inför midsommar är det inte bara midsommarstången som ska kläs och resas. Nu ska du nämligen också passa på att formklippa häcken.
De flesta lövhäckar mår bra av att klippas både under vår och JAS-perioden – alltså perioden juli, augusti, september. Barrhäckar som tuja, idegran och gran ska dock klippas senare på hösten när tillväxten tagit slut.
Börja med att göra grovjobbet genom att använda en elektrisk häcksax. Nästa steg är att finputsa häcken genom att använda en manuell häcksax.
Kom ihåg att häcken ska vara bredast längst ner. På så vis når ljuset hela växten.
LÄS MER: Hur du beskär buskar och träd
Bra att ha-verktyg
Klicka på produkten för att läsa mer

Olika typer av beskärning
UPPBYGGNADSBESKÄRNING: Den här typen av beskärning ämnar klippa bort grenar med röta och skador. Det kan handla om grenar som skaver mot varandra eller grenar som är döda och inte har några löv.
GALLRING/UNDERHÅLL: Här tas enskilda grenar och skott tas bort, som stör den övriga tillväxten. Gallring kan även innebära att man tar bort några av de tjockaste och äldsta grenarna, så att busken eller trädet får chans att bilda nya skott vid basen.
Odla ätbara skott i fönsterbrädan. Mycket lätt att förvara länge. Torka eller frys in.
FÖRYNGRING: Ofta är detta ett rejält ingrepp och innebär att man beskär stora delar av trädet eller busken, så att nya och friska skott har möjlighet att växa upp.
FORMKLIPPNING:Innebär helt enkelt att du beskär dina buskar och träd av estetiska själv, för att de är för stora eller ska ha en viss form.
Verktyg för beskärning
Klicka på produkten för att läsa mer
Skapa vårkänsla!
Om du har en balkong eller uteplats – du kan också vårstäda ute. Ställ ut krukor, fixa balkongskydd eller häng upp ljusslingor för att skapa en mysig och vårig känsla ute, även om det fortfarande är lite kyligt på kvällarna.
Mysprodukter till uteplats & balkong
Klicka på produkten för att läsa mer
ANNONS Innehållet på den här sidan är skapat av Schibsted Brand Studio i samarbete med vår annonsör. Det är inte producerat av Aftonbladets redaktion.