ANNONS

Fem steg till en vårfin bil

Guider till tvätt, hjulbyte och viktiga datum

Den milda vintern har gjort att vi slipper vägar kantade med snö och is men istället fastnar damm, smuts och salt lättare på bilen. Att ta hand om din bil förlänger livet på bilen och förbättrar andrahandsvärdet.

Här är din kompletta guide till hur du sköter din bil på bästa sätt.

Den här artikeln är producerad av Schibsted Brand Studio

Att ta hand om din bil behöver varken vara svårt, dyrt eller tidskrävande – men det är en investering som lönar sig. Damm och trafiksmuts kan på sikt leda till lackskador, ökad risk för rost och till och med förkorta bilens livslängd. Dålig sikt är en säkerhetsrisk.

Därför ger vi dig fem enkla guider för en vårfin och välmående bil. 

1. Tvätta bilen rätt – skydda lacken


En ren bil är inte bara trevligare att köra, den håller också längre. Genom att regelbundet tvätta din bil minskar du risken för rost och lackskador. En grundlig handtvätt består av fyra viktiga steg:

Avfettning – Löser upp hårt sittande smuts och oljefläckar. Spraya på när bilen är torr och låt verka innan du sköljer av.För ett extra skydd, applicera lackförsegling eller bilvax som stöter bort smuts och ger bilen en glansig yta.

Schamponering – Börja från taket och arbeta dig nedåt. Använd två hinkar – en för schampo och en för att skölja tvättsvampen.

Avspolning – Skölj noggrant för att få bort allt schampo och smuts.

Torkning – Använd en mikrofiberduk för att undvika vattenfläckar. Glöm inte att torka dörrlisterna!

Tänk på...

Innan du börjar din biltvätt råder vi dig att kolla upp de regler och riktlinjer som finns i ditt område gällande att tvätta bilen själv.
Smutsen som tvättas av din bil innehåller nämligen ofta olja- och bränslerester som för miljöns skull inte bör hamna i dagvattnet. De flesta tvätthallar är utrustade med oljeseparerare och vattenreningsverk som gör din biltvätt snäll mot miljön.

För effektiv biltvätt

Klicka på produkten för att läsa mer

2. Hjulskifte – så byter du själv steg för steg

Det är lätt att få vårkänslor när vintern är så mild som i år. Bristen på snö gör att många vill byta till sommarhjul så snabbt som möjligt. Det kan dock vara värt att vänta, då nya kallfronter så gott som alltid rullar in. Viktiga datum att hålla koll på ser du i videon nedan. Den 15 april är sista dagen att byta till sommarhjul.

Även om det kanske kan kännas lite läskigt att byta hjul på egen hand behöver det inte vara särskilt komplicerat. Följ dessa steg för ett smidigt och säkert däckskifte:

  1. Placera bilen på ett plant underlag, dra åt handbromsen och lägg i en växel.
  2. Lossa bultarna innan du hissar upp bilen, så slipper du att hjulet roterar när du ska lossa dem. Använd en hjulmutternyckel eller av ett fälgkors.
  3. Placera domkraften vid ett av hjulen som ska tas bort. I bilens instruktionsbok hittar du den exakta punkten i förhållande till däcket. Hissa försiktigt upp bilen tills hjulets nederkant lyfts från marken.
  4. För säkerhets skull rekommenderar vi att du placerar en pallbock som klarar bilens vikt om domkraften skulle gå sönder. Den ska placeras mellan domkraften och däcket.
  5. Lossa bultarna/muttrarna från hjulnavet, använd dig av hjulmutternyckeln. Lyft sedan av hjulet, rengör hjulnavet med en fälgborste och applicera ett tunt lager keramisk pasta för att förhindra rost.
  6. Montera det nya hjulet. Här är det viktigt att se till att bultmönstret matchar. Skruva sedan i bultarna för hand eller använd hylsan från hjulmutternyckeln, alternativt en momentnyckel med hjulmutterhylsa.
  7. Sänk ner bilen försiktigt, dra åt bultarna med hjälp av hjulmutternyckeln och ta nästa bult i mönstret av en stjärna för säkraste resultat. Efterdra dem efter cirka fem mils körning.

För att förvara däcken på bästa sätt, håll dem borta från direkt solljus och förvara dem svalt och torrt. 

Bra att ha vid hjulbytet

Klicka på produkten för att läsa mer

3. Gyllene regeln för god sikt

Dåliga torkarblad kan försämra sikten och öka olycksrisken. Hur vet du att det är dags att byta torkarblad? När du börjar märka att de inte fungerar lika bra som förut, när de släpper från rutan, lämnar spår på rutan eller om gummit börjar torka ut. En tumregel är också att byta ut torkarbladen i samband med att du skiftar till vinter- eller sommardäck.

Tecken på att det är dags att byta torkarblad:

  • Om de lämnar ränder på rutan.
  • Om de släpper från glaset.
  • Om gummit är torrt eller sprucket.

Glöm inte att vissa bilar har olika längd på torkarbladen på förar- och passagerarsidan, så mät innan du köper nya.

Mer för vindrutan

Klicka på produkten för att läsa mer

4. Kontrollera bromsarna regelbundet

Bromsarna är en av bilens viktigaste säkerhetskomponenter. Här är några enkla sätt att kontrollera dem själv:

  • Tryck ner bromspedalen några gånger och starta motorn. Pedalen ska sjunka och ratten bli lättare att vrida – annars kan broms- eller styrservon behöva ses över.
  • Lyssna efter ljud – Ett skrapande ljud kan tyda på slitna bromsbelägg.
  • Kontrollera bromsvätskan – Om nivån är låg kan det vara dags att fylla på eller byta bromsvätska.

Om du känner dig osäker är det bäst att ta bilen till en verkstad för en professionell kontroll.

För bromsar och däck

Klicka på produkten för att läsa mer

Låt adventsljusstakar lysa upp dina fönster

Adventsljusstakens historia i Sverige sträcker sig tillbaka till 1870-talet och det med inspiration från Tyskland. Den första elljusstaken lanserades i Sverige på 1930-talet. I dag kommer den elektriska ljusstaken i många färger och former och storlekar. 

Kanske vill du ha en traditionell adventsljusstake med 7 ljus i? Eller en lite mer modern ljusstake med bara 4 ljuskällor? Eller varför inte blanda olika typer av adventsljusstakar mellan dina olika rum?

5. Håll koll på spolarvätskan – speciellt på vintern

Spolarvätska är avgörande för god sikt. Moderna bilar påminner ofta om när det är dags att fylla på, men en god vana är att kontrollera nivån en gång i månaden.

Under vinterhalvåret är det extra viktigt att använda en spolarvätska som är anpassad för kallt väder – annars finns risken att den fryser och skadar systemet.

Liten faktarubrik 1024 px

Viktiga datum att hålla reda på.

ANNONS Innehållet på den här sidan är skapat av Schibsted Brand Studio i samarbete med vår annonsör. Det är inte producerat av Aftonbladets redaktion.