ANNONS – Biltema

Rectangle

Guide: Så byter du hjul snabbt och säkert

Nu ska vinterdäcken på. Vill du fixa hjulskiftet på egen hand, men känner dig lite osäker? Följ bara den här steg för steg-guiden, här finns allt du behöver veta.
Häng med! Det blir kul att byta hjul.

Några få sekunder. Så lång tid tar det att byta alla fyra hjulen på Formel 1-banan. Men då är de också ett helt kompani med mekaniker. På hemmaplan är det kanske lite annorlunda, och där är det inte heller tiden som räknas.

För nu när det är dags att skifta till vinterhjul så kan du göra bytet helt på egen hand. Du behöver bara ta det steg för steg och arbeta lugnt och metodiskt.

Känner du dig osäker kan det vara en god idé att ta hjälp av en vän eller familjemedlem. Som tvillingarna Jonas och Sebastian Holmqvist på Biltema. Här visar de hur du gör när du byter hjul på egen hand.

Land vehicle, Automotive tire, Wheel, Watch, Car, Hood

Innan du börjar

Se till att du har verktyg, arbetsredskap och tillbehör lätt tillgängliga, så att du slipper springa iväg och leta mitt i hjulbytet.

Steg 1
Placera bilen på ett plant underlag, lägg i en växel och dra åt handbromsen så att bilen inte kan börja rulla. Lägg ut en arbetsmatta för knäna eller använd knäskydd, så behöver du inte störas av onda knän när du arbetar.

Steg 2
Innan du lyfter upp bilen rekommenderas att du lossar lite på bultarna på hjulen. När hjulet fortfarande står på marken kan det inte rotera, vilket gör det lättare att lossa bultar som sitter åt. Använd en hjulmutternyckel eller ett fälgkors. Gör samma sak på alla hjulens bultar.

Tips från tvillingarna: För att skydda dig och undvika smuts använd arbetshandskar.
Vid finliret funkar nitrilhandskar fint.

Nu ska bilen lyftas en bit från marken och du behöver använda domkraften. Känns det som att det är många nya verktyg nu? Eller vill du bara ha en extra påminnelse om hur domkraft och hjulmutternyckel ska användas. Ta en titt här:

FAKTA

Varför betala mer?

Biltema erbjuder idag ett brett sortiment för hela familjen inom områdena Bil/MC, Båt, Fritid, Hem, Kontor/teknik, Bygg, Bilvård och Verktyg. Totalt marknadsför Biltema mer än 19 000 artiklar.

Biltema finns idag i Sverige, Norge, Finland och Danmark.

Biltemas vision är att underlätta ekonomiskt för människor att ha bil, båt, bostad, verktyg samt fritidsartiklar av hög kvalitet och därigenom skapa en rikare fritid för alla.

Varför Biltema? Tryck på knappen och läs mer!

Steg 3
Placera domkraften nära det hjul som ska bytas. Du kan också titta i bilens instruktionsbok för den exakta punkten. Hissa försiktigt upp bilen tills hjulets nederkant lyfts från marken.

Steg 4
För säkerhets skull bör du alltid använda en justerbar pallbock som klarar bilens vikt om domkraften skulle gå sönder. Pallbocken placerar du på balken mellan domkraften och däcket. Höj sedan upp bocken så nära kanten på bilens tröskel som möjligt. Lås den med låssprintern.

Steg 5
Nu när hjulet hänger över golvet kan du lossa bultarna/muttrarna helt från hjulnavet. Använd återigen hjulmutterdragaren till detta. När alla lossats lyfter du av hjulet försiktigt.

Tips från tvillingarna: Var beredd på att hjulet kan väga en del, här är det bra att vara två.

Motor vehicle, Automotive tire, Synthetic rubber, Wheel, Hood, Tread

Steg 6
Passa på att rengöra hjulnavet så att snö, smuts och annat inte sätter sig lika lätt på ytorna. Borsta först rent med en borste. Applicera sedan ett tunt lager keramisk pasta där fälgen kommer att ligga emot, alltså både på hjulnavet och gängorna. Observera att du inte får använda kopparpasta på fälgarna eftersom de inte är tillverkade av stål och skulle göra så att bulten förorenas.

Steg 7
Dags att hänga på det nya hjulet. Här är det viktigt att se till att bultmönstret matchar. Sedan skruvar du i bultarna för hand eller använder dig av hylsan från hjulmutternyckeln. En momentnyckel med hjulmutterhylsa fungerar också.

Automotive lighting, Motor vehicle, Alloy wheel, Tire, Hood, Blue, Tread

Steg 8
Nu ska du sänka ner bilen. Börja med att sänka ner pallbocken och ta bort den. Sedan sänker du försiktigt ner bilen med domkraften.

Steg 9
Nu är du nästan färdig med första hjulet. När bilen står stadigt på marken igen med alla fyra hjulen ska du dra åt bultarna med rätt moment med hjälp av en momentnyckel eller hjulmutterhylsa. Fråga din märkesverkstad efter rätt moment. Du spänner åt varje bult med hjälp av hjulmutternyckeln genom att korsdra. Det innebär att du drar åt hjulbultarna korsvis i mönstret av en stjärna för ett säkert resultat.

Tänk på att hjulen måste efterdras när bilen gått cirka 5 mil efter hjulbytet!

Sådär – det första hjulet är klart! Bra jobbat. Upprepa samma procedur på övriga hjul som ska bytas. När du och din medhjälpare är klara är det värt att fira! Kanske med något gott. High five!

Automotive lighting, Motor vehicle, Alloy wheel, Tire, Car, Hood

Behöver du en påminnelse om vilka datum och regler kopplat till hjulbyte som du bör hålla koll på? Titta på filmen.

Förbered inför nästa säsong

Glöm inte! Innan hjulen ska förvaras över vintern bör du putsa upp dem lite extra, så håller de sig i bra skick. Rengör hjulen med fälgrengöring och avsluta med fälgvax och däckglans.

För att underlätta nästa gång du ska byta hjulen kan du använda en däckmärkningssats, så att du kan märka upp var hjulet som har lossats satt på bilen.

Glöm inte att vissa bilar har olika längd på torkarbladen på förar- och passagerarsidan, därför kan det vara bra att mäta torkarbladen innan du monterar dem.

En annan viktig komponent när det kommer till bra sikt är spolarvätska. Se därför till att fylla på din spolarvätska med jämna mellanrum. Moderna bilar i dag påminner dig om när det är dags att fylla på, har du en äldre bil kan du ha för vana att fylla på en gång i månaden.

När det börjar bli minusgrader ute är det viktigt att du fyller på med en spolarvätska som är avsedd för kallare väder. Annars finns det en risk att spolarvätskan fryser.

Motor vehicle, Automotive design, Steering wheel

Du kan välja mellan att köpa färdigblandad spolarvätska eller koncentrat som du späder själv. Den färdigblandade spolarvätskan för kallare väder ger dig oftast ett frysskydd ned till 18 minusgrader. Om du upplever kallare väder än så kan du köpa koncentrat och anpassa blandningen själv. Ett starkare koncentrat ger ett bättre frysskydd. Instruktioner på hur du späder spolarvätskan finns i regel på förpackningen.

Att fylla på spolarvätska själv är enkelt. Lyft upp motorhuven och leta efter ett lock med den här symbolen.

Glöm inte att kontrollera bromsarna

Bromsarna är kanske den viktigaste säkerhetsutrustningen på bilen. Därför är det viktigt att regelbundet kontrollera och serva bromsarna. Det kanske var ett tag sedan du fick lära dig säkerhetskontrollen på körskolan, därför kommer här en liten uppfräschning.

Trampa på bromspedalen några gånger, fortsätt hålla den nedtryckt. Dra samtidigt lite i ratten med vänsterhanden och starta motorn. Bromspedalen bör nu sjunka ner och ratten bli lätt att vrida. På så sätt kontrollerar du att broms- och styrservo fungerar. Skulle bromspedalen sjunka långt ned bör du kontrollera bromsvätskenivån eller om du känner dig osäker, ta bilen till en verkstad.

Skulle du höra ett skrapande ljud i samband med inbromsningar kan det bero på bromsskivorna eller bromsbeläggen. Dessa kan du byta själv om du känner dig trygg i det. Biltema erbjuder bland annat  färdiga bromspaket till fördelaktiga priser. Paketen är skräddarsydda för de vanligaste bilmodellerna på marknaden. Paketen innehåller till exempel två bromsskivor och passande sats med bromsbelägg.

Gör det tillsammans

Är ni flera som använder bilen? Se till att involvera hela familjen i bilens underhåll. På så sätt har alla koll på hur man på bästa sätt tar hand om bilen och vad man kan göra om något går fel. Skulle du behöva något till bilen finns Biltema alltid nära till hands för att hjälpa dig med rätt produkter som passar just din bil.

ANNONS: Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av Aftonbladets redaktion.

H1 Det här är en stor rubrik. Ändra storlek vid behov

H2 Det här är en lite mindre rubrik

H3 Mellanrubrik

H4 Ingress

P Det här är brötexten

Till toppen

Producerat av Schibsted Brand Studio för Biltema