ANNONS – Biltema

Rectangle

Guide: Tillbehör och enkel cykelvård

Äntligen bättre väder och vi är många som hoppar upp på sadeln igen. Kanske vill du ta ditt cyklande till nya nivåer i år?

Här guidar vi dig genom de smartaste cykeltillbehören, några enkla rengöringsprodukter och allt du bör göra för att verkligen känna dig trygg i trafiken.

Vi är många som länge längtat efter att lämna vintern bakom oss. Trots ett och annat bakslag vädermässigt är det flera som börjat plocka fram cykeln, eller åtminstonde funderar på det. Och faktiskt – om du inte äger en cykel ännu är det här helt rätt tidpunkt att slå till.

När du söker efter cyklar på nätet är det lätt att överväldigas av det stora utbudet. Men misströsta inte. På Biltema finner du mängder av olika cykeltyper, på ett och samma ställe. Allt ifrån barncyklar, herr- och damcyklar till den allt mer populära elcykeln.

Smarta tillbehör

Man brukar säga att ungefär var sjätte svensk cyklar till jobbet. Men kanske vill du få ut ännu mer av din cykling? Biltema har över 100 tillbehör för din cykel – här är några av de mest populära valen.

Bicycles--Equipment and supplies, Bicycle helmet, Sports equipment, Smile, Vehicle

Hjälmen

Det finns inget viktigare tillbehör än hjälmen – det är en billig försäkring om olyckan skulle vara framme. Och dessa kommer i mängder av olika stilar och varianter. Flera av modellerna på Biltema har även mips – ett innerskal som kan reducera nedslagskraften upp till 40 procent jämfört med vanliga hjälmar.

Handskar

Cykelhandskarnas slimmade utformning ger dig ett bra grepp om styret och skyddar händerna mot skador om du skulle ramla. Biltema har bland annat cykelhandskar för mountain bike, pendling, barn, racing och vintercykling. De sistnämnda är fodrade samt vind- och vattentäta för att hålla händerna varma och torra när kylan är som bitigast.

Tillbehör för barnen

Under en solig helgdag kan det vara trevligt att ta med sitt barn på en cykeltur. Biltema har cykelbarnstol om barnet vill åka med på din cykel, men också stödhjul om barnet vill lära sig att cykla själv. En cykelstång är också bra när man ska lära barnen att cykla. Reflexvästar, ringklockor och cykelflaggor är viktigt för att försäkra dig om att ditt barn både hörs och syns..

Väska

Kanske vill du kunna åka på längre cykelutflykter utan att vara orolig att din packning inte räcker? Med en cykelväska eller två får du plats med allt du behöver för dina cykeläventyr.

Reflexer

Reflexer syns tydligt om lyktorna från en bil eller cykel lyser mot dem när det är mörkt ute. En uppsättning reflexer på cykeln kan därför vara skillnaden mellan att bli påkörd eller att klara sig helskinnad. Investera i reflexer både fram, bak och på cykelns sidor så att du syns från vilket håll bilen än kommer.

Bicycles--Equipment and supplies, Bicycle wheel, Cloud, Sky, Tire

Säkerheten först

För att du ska känna dig trygg när du cyklar i trafiken är det viktigt att regelbundet kontrollera cykeln så att den fungerar som den ska. Här är en liten checklista som du kan ta hjälp av innan du ger ut på vägarna. Och du, glöm inte att låsa cykeln!

Kontroll av bromsar

Det är viktigt att kontrollera att fotbromsen tar ordentligt. Du ska kunna sitta ner och bromsa utan att använda alltför mycket kraft. Tar fotbromsen dåligt, vänd dig till Biltema för hjälp.

Efterdra skruvar och bultar

En cykel utsätts för vibrationer och stötar under färd och därför kan skruvar och bultar behöva spännas ibland. Det viktigaste är hjulbultarna, de ska vara hårt åtdragna. Se över alla skruvar och bultar som till exempel håller pakethållare, cykelkorg, skärmar och styre.

Kontrollera reflexer och belysning

Kontrollera att alla reflexer är hela, rena och sitter fast. Enligt lag ska du ha en vit reflex fram på din cykel, röd reflex bak på din cykel och vit eller orangegul reflex på sidan av din cykel.
Sidoreflexerna monteras oftast i hjulens ekrar. Numera finns det även cykeldäck som har vita reflekterande linjer på sidorna av däcket, vilket också är godkänt. Kontrollera att cykellysena fungerar både fram och bak.

Du behöver strålkastare framtill som kan avge vitt eller gult ljus med sådan ljusstyrka att fordonet under mörker kan föras på betryggande sätt, alternativt en lykta som kan visa vitt eller gult ljus framåt och tydligt kunna ses på ett avstånd av 300 meter. Lykta baktill ska visa rött ljus och tydligt kunna ses på ett avstånd av 300 meter. Baklyktan får vara av blinkande typ om den blinkar med minst 200 blinkningar/minut. När du cyklar i mörker är det krav på fungerande cykelbelysning.

FAKTA

Varför betala mer?

Biltema erbjuder idag ett brett sortiment för hela familjen inom områdena Bil/MC, Båt, Fritid, Hem, Kontor/teknik, Bygg, Bilvård och Verktyg. Totalt marknadsför Biltema mer än 19 000 artiklar.

Biltema finns idag i Sverige, Norge, Finland och Danmark.

Biltemas vision är att underlätta ekonomiskt för människor att ha bil, båt, bostad, verktyg samt fritidsartiklar av hög kvalitet och därigenom skapa en rikare fritid för alla.

Varför Biltema? Tryck på knappen och läs mer!

Kontroll av däcktryck

Har du rätt lufttryck i däcken? Rekommenderat lufttryck brukar stå på däckets sida angivet som max- och minimumtryck. Gå aldrig utanför dessa rekommendationer. Enheten för lufttryck kan anges i bar, psi eller kPa, därför är det bra att ha en cykelpump med manometer om du vill ha full kontroll på däcktrycket.

Körställning

Det är viktigt att du sitter bekvämt och inte får ont i rygg eller handleder. Sadeln kan justeras upp eller ner, samt framåt och bakåt. Styrets höjd och lutning påverkar också din sittställning. När du sitter på sadeln och har pedalen i sitt nedersta läge ska du nå pedalen med hälen och benet ska var lätt böjt.
Sittställning och komfort är väldigt individuellt så här gäller det att prova sig fram tills du är nöjd. När det gäller barn är säkerheten viktigast. Ett barn ska kunna sitta på sadeln och samtidigt ha båda fötterna platt mot marken.

Funderar du på att börja cykla? Här är fem tips till dig!

Bicycles--Equipment and supplies, Bicycle frame, Wheel, Ecoregion, Plant, Sky

Förläng cykelns livstid

Slutligen vill du såklart att din cykel ska hålla så länge som möjligt. En cykel som används regelbundet får utstå en hel del – sol, regn, temperaturväxlingar och vägsalt. Därför behöver du visa din cykel lite omtanke då och då för att hålla den i toppform. Att underhålla cykeln är varken tidskrävande eller svårt och det går alldeles utmärkt att utföra hela cykelservicen hemma.

Skölj av smuts, lera och spindelväv med hjälp av en tvättsvamp och en hink med vatten. Rengör sedan kedjan med hjälp av en kedjetvätt. Efter det kan du använda en cykelrengöring som du enkelt sprayar på cykeln. Låt medlet verka i någon minut och skölj sedan med vatten. När cykeln har torkat är det dags att smörja kedjan. Detta kan du göra antingen med smörjmedlet som ingår i kedjetvätten eller med en cykelkedjeolja. Tänk på att inte använda för mycket, eftersom överflödig olja lätt drar till sig smuts och grus.

ANNONS: Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av Aftonbladets redaktion.

H1 Det här är en stor rubrik. Ändra storlek vid behov

H2 Det här är en lite mindre rubrik

H3 Mellanrubrik

H4 Ingress

P Det här är brötexten

Till toppen

Producerat av Schibsted Brand Studio för Biltema