ANNONS – Biltema

Rectangle

Guide: Så håller du bilen i gott skick

En bil som får den uppmärksamhet som krävs – är också en bil som kommer göra livet lite enklare för dig. Bilvård behöver varken vara dyrt, svårt eller tidskrävande.
Här guidar vi dig genom vad du behöver göra och vilka produkter som varje bilägare behöver ha hemma för att underlätta arbetet.

Bilen har olika betydelse för olika typer av bilägare. Men främst handlar det om en sak – att ta dig från A till B så säkert och smidigt som möjligt. Urladdade batterier, rostskador eller bromsbelägg som börjar bli dåliga är därför faktorer som du behöver ha koll på som bilägare.

Självklart kan du lämna in din bil till proffsen som sköter allt det där åt dig. Men mycket kan du faktiskt göra själv, något som gör att du sparar pengar och ger dig kunskap kring hur din bil fungerar. Kunskap som kan vara värdefull om du befinner dig på resande fot.

Det första du bör göra är att tvätta bilen på rätt sätt.

Automotive cleaning, Motor vehicle, Tire, Wheel, Hood, Car

Undvik onödiga tvättrepor när du schamponerar

Att ta hand om bilen och vårda den ger inte bara en tillfredställelse för stunden. Det förlänger livet på bilen och förbättrar andrahandsvärdet. Genom att kontinuerligt underhållstvätta bilen minskar du risken för rost- och lackskador samtidigt som det är en trevligare känsla att åka omkring i en ren bil än en smutsig bil.

Det finns en rad olika produkter och redskap för att genomföra en grundlig handtvätt. Men främst handlar det om fyra viktiga moment:

• Avfettning
• Schamponering
• Avspolning
• Torkning

Avfettningen löser upp och tar bort hårt åtsittande smuts samt petroleumbaserade fläckar, som till bensin och oljefläckar. Spraya på avfettningen när bilen är torr och låt verkar i några minuter. Spola sedan av medlet och gå på med schamponeringen.

När du schamponerar bilen börja med taket och jobba dig neråt. Skölj tvättsvampen ofta och jobba upp så mycket lödder som möjligt när du schamponerar. Tappar du svampen på marken – ta en ny så undviker du att grus och smuts repar lacken.

När du sköljt av bilen är det dags att torka. Här kan du använda det klassiska sämskskinnet eller en mikrofiberduk. Glöm inte att torka insidan av dörrlisterna.

FAKTA

Varför betala mer?

Biltema erbjuder idag ett brett sortiment för hela familjen inom områdena Bil/MC, Båt, Fritid, Hem, Kontor/teknik, Bygg, Bilvård och Verktyg. Totalt marknadsför Biltema mer än 19 000 artiklar.

Biltema finns idag i Sverige, Norge, Finland och Danmark.

Biltemas vision är att underlätta ekonomiskt för människor att ha bil, båt, bostad, verktyg samt fritidsartiklar av hög kvalitet och därigenom skapa en rikare fritid för alla.

Varför Biltema? Tryck på knappen och läs mer!

Byt hjul själv – steg för steg

Den 15 april är sista dagen att byta till sommarhjul. Även om det kanske kan kännas lite läskigt att byta hjul på egen hand behöver det inte vara särskilt komplicerat. Här är en guide, som steg för steg tar dig igenom processen.

• Du börjar med att placera bilen på ett plant underlag, lägg i en växel och var noggrann med att dra åt handbromsen för att bilen inte ska kunna rulla iväg.

• Innan du hissar upp bilen kan du lossa lite på bultarna. Fördelen är att hjulen inte kan rotera i och med att de står stadigt mot marken i det här läget. Använd dig antingen av en hjulmutternyckel eller av ett fälgkors.

Automotive tire, Motor vehicle, Wheel, Car, Hood, Blue, Tread

• Därefter placerar du domkraften vid ett av hjulen som ska tas bort. I bilens instruktionsbok hittar du den exakta punkten för var du ska placera den i förhållande till däcket. Hissa försiktigt upp bilen tills hjulets nederkant lyfts från marken.

• För säkerhets skull rekommenderar vi att du placerar en pallbock som klarar bilens vikt om domkraften skulle gå sönder. Den ska placeras mellan domkraften och däcket. Höj sedan upp pallbocken så nära bilens tröskelkant som möjligt och säkra läget med låsbygeln.

• Nu är det dags att lossa bultarna/muttrana från hjulnavet, använd dig av hjulmutternyckeln. Lyft sedan av hjulet när du har tagit bort bultarna.

• Nästa steg är att rengöra hjulnavet med en fälgborste och applicera ett tunt lager med keramisk pasta på hjulnavet. Sedan hänger du på det nya hjulet. Här är det viktigt att se till att bultmönstret matchar. Sedan skruvar du i bultarna för hand eller använder dig av hylsan från hjulmutternyckeln, alternativt en momentnyckel med hjulmutterhylsa.

• Nu har du bytt det första hjulet och det är dags att sänka ner bilen. Börja med att sänka ner pallbocken och ta bort den. Sedan börjar du försiktigt sänka ner bilen med domkraften.

• När bilen står stadigt på marken igen ska bultarna dras åt med rätt moment med hjälp av momentnyckel och hjulmutterhylsa. Fråga din märkesverkstad efter rätt moment. Spänn åt varje bult med hjälp av hjulmutternyckeln och ta nästa bult i mönstret av en stjärna för bästa och säkraste resultat.

• För att hjulen ska hålla sig i bra skick är det en bra idé att putsa upp dem lite extra innan det är dags för förvaring. Rengör hjulen med fälgrengöring och avsluta med fälgvax och däckglans. För bäst bevaring rekommenderas att förvara hjulen på ett mörkt ställe utan direkt solljus, annars riskerar däcken att torka ut.

Upprepa processen på resten av hjulen och ge dig själv beröm för att ha utfört ett säkert hjulskifte på din bil. Tänk på att du måste efterdra bultarna när bilen har gått ungefär 5 mil efter att du bytt hjul.

Behöver du en påminnelse om vilka datum och regler kopplat till hjulbyte som du bör hålla koll på? Titta på filmen.

Byt torkarblad vid däckskiftet

Väder och vind kan ändras snabbt i Sverige. Därför är det viktigt att du har torkarblad som ger dig bra sikt oavsett väderlek.

När du börjar märka att torkarbladen inte fungerar lika bra som förut, om gummit börjat torka ut eller om torkarbladen börjar släppa från rutan – då är det dags att byta.
En bra tumregel för dina torkarblad är införskaffa nya i samband med att du skiftar till vinter- eller sommardäck.

Torkarblad finns i många olika fabrikat, storlekar och prisklasser. Vilken typ och storlek du ska välja beror på vilken bilmodell du har och vilket år den är tillverkad.

Att byta torkarblad själv går snabbt och enkelt. Oftast finns det monteringsanvisningar på förpackningen som hjälper dig.

Glöm inte att vissa bilar har olika längd på torkarbladen på förar- och passagerarsidan, därför kan det vara bra att mäta torkarbladen innan du monterar dem.

En annan viktig komponent när det kommer till bra sikt är spolarvätska. Se därför till att fylla på din spolarvätska med jämna mellanrum. Moderna bilar i dag påminner dig om när det är dags att fylla på, har du en äldre bil kan du ha för vana att fylla på en gång i månaden.

När det börjar bli minusgrader ute är det viktigt att du fyller på med en spolarvätska som är avsedd för kallare väder. Annars finns det en risk att spolarvätskan fryser.

Motor vehicle, Automotive design, Steering wheel

Du kan välja mellan att köpa färdigblandad spolarvätska eller koncentrat som du späder själv. Den färdigblandade spolarvätskan för kallare väder ger dig oftast ett frysskydd ned till 18 minusgrader. Om du upplever kallare väder än så kan du köpa koncentrat och anpassa blandningen själv. Ett starkare koncentrat ger ett bättre frysskydd. Instruktioner på hur du späder spolarvätskan finns i regel på förpackningen.

Att fylla på spolarvätska själv är enkelt. Lyft upp motorhuven och leta efter ett lock med den här symbolen.

Glöm inte att kontrollera bromsarna

Bromsarna är kanske den viktigaste säkerhetsutrustningen på bilen. Därför är det viktigt att regelbundet kontrollera och serva bromsarna. Det kanske var ett tag sedan du fick lära dig säkerhetskontrollen på körskolan, därför kommer här en liten uppfräschning.

Trampa på bromspedalen några gånger, fortsätt hålla den nedtryckt. Dra samtidigt lite i ratten med vänsterhanden och starta motorn. Bromspedalen bör nu sjunka ner och ratten bli lätt att vrida. På så sätt kontrollerar du att broms- och styrservo fungerar. Skulle bromspedalen sjunka långt ned bör du kontrollera bromsvätskenivån eller om du känner dig osäker, ta bilen till en verkstad.

Skulle du höra ett skrapande ljud i samband med inbromsningar kan det bero på bromsskivorna eller bromsbeläggen. Dessa kan du byta själv om du känner dig trygg i det. Biltema erbjuder bland annat  färdiga bromspaket till fördelaktiga priser. Paketen är skräddarsydda för de vanligaste bilmodellerna på marknaden. Paketen innehåller till exempel två bromsskivor och passande sats med bromsbelägg.

Gör det tillsammans

Är ni flera som använder bilen? Se till att involvera hela familjen i bilens underhåll. På så sätt har alla koll på hur man på bästa sätt tar hand om bilen och vad man kan göra om något går fel. Skulle du behöva något till bilen finns Biltema alltid nära till hands för att hjälpa dig med rätt produkter som passar just din bil.

ANNONS: Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av Aftonbladets redaktion.

H1 Det här är en stor rubrik. Ändra storlek vid behov

H2 Det här är en lite mindre rubrik

H3 Mellanrubrik

H4 Ingress

P Det här är brötexten

Till toppen

Producerat av Schibsted Brand Studio för Biltema