ANNONS – Biltema

Rectangle

Odla snigelfritt!

Så lyckas du med din odling

Nu är det hög tid att planera årets planteringar.
Vad ska förplanteras, hur ska odlingslådorna placeras och vad gör man åt alla mördarsniglar?
Här guidar vi dig igenom allt du behöver veta – från gödsel till ölfällor. Och visste du att det finns ett enkelt sätt att ha färskpotatis lagom till midsommar?

Äntligen är vi ute ur oxveckorna och vi ser ljuset igen. Oavsett om du har en rymlig trädgård eller en mindre balkong så är det roligt att odla och påta. Och nu är det hög tid att sätta igång med planteringen.

Här går vi igenom handfasta tips och tricks för att skapa din egen drömodling – och lyckas.

Förodla först

Om du vill ge din odling en flygande start är förodling en god idé. På så sätt hjälper du de små fröna att komma igång så att de klarar sig bättre i köksträdgården inomhus, på balkongen eller när de planteras ut i trädgården, där vädret kan vara väldigt skiftande.

  • Från mars, när temperaturerna har stigit något, kan du bland annat förgro kålsorter som broccoli, vitkål, blomkål, grönkål, spetskål, palmkål och rödkål, samt selleri, lök, purjolök och tomater.
  • I april kan du odla gurka, squash, majs, pumpa och diverse örter. Dessa frön gror snabbt och du behöver därför inte sätta dem tidigare.
  • I maj kan du sätta ut dina förgrodda plantor, eftersom risken för frostnätter då är låg. Om det plötsligt skulle bli frost, kan du försöka att täcka över plantorna med fiberduk som i vissa fall kan ge tillräckligt skydd för att plantan ska överleva.
Plant, Grass

Klicka på bilden för att se mer inom förodling hos Biltema.

Förbered trädgården

På många håll i landet har tjälen gått ur marken, vårblommorna har börjat kika fram och solen värmer lite mer än vad den har gjort tidigare. Passa på att rensa bort löv och gamla växtrester från rabatterna, och jordförbättra med kogödsel.

Lufta gräsmattan och luckra upp mossan genom att kratta igenom gräsmattan med en järnkratta, eller en effektiv vertikalskärare. Gödsla därefter med höns- eller gräsgödsel för att hjälpa gräsmattan att växa till sig och bli grön. Saknar gräsmattan gräs på vissa fläckar? Räfsa jorden och plantera nytt gräs nu när våren är på plats.

Shoe, Green, Grass

Klicka på bilden för att se mer inom gräs och tillbehör hos Biltema.

Bekämpa mördarsniglarna

Mördarsniglar är ingen trevlig besökare i trädgården och de kan förstöra de flesta växter och odlingar om de inte stoppas. Och det gäller att stoppa dem ganska snabbt! Mördarsniglar lägger nämligen cirka 400 ägg per säsong. Övervintrande sniglar kommer fram tidigt på våren, när temperaturen går över 4 plusgrader. Sedan kläcks äggen under perioden juli till oktober.

Du behöver därför bekämpa mördarsniglarna hela säsongen.

Ett bra och enkelt tips är att utrusta dina pallkragar med en metallkant som håller mördarsniglarna borta.

Terrestrial plant, Insect, Leaf, Organism, Arthropod

En ovälkommen gäst.

Gör en egen snigelfälla

Förutom att hålla gräsmattan i trim så är även robotgräsklippare effektiva mot mördarsniglar, tro det eller ej. Sniglarna gillar inte de elektriska avgränsningsremsorna som placeras i gräsmattan och de trivs inte heller i kort gräs. Dessutom störs de av att gräsklipparen kör runt på gräsmattan, vilket resulterar i att de håller sig borta. En så kallad win-win situation.

Du kan också göra en egen snigelfälla. Det gör du enkelt med hjälp av en behållare, öl och vatten. Blanda lika delar öl och vatten i behållaren och sätt den lättillgänglig så att sniglarna kan krypa ner. Sniglar gillar nämligen öl, så de kommer att lockas till fällan där de kryper ner och fastnar i ölblandningen.  

A photo from food market in Poland

TIPS! Färskpotatis till midsommar!

Ett uppskattat livshack är egenodlad färskpotatis till midsommar. Enkelt fixat med en potatiskruka, en smart hink i två delar med öppen innerkruka så att du lätt kan se hur potatisen har vuxit. Placera potatiskrukan på balkongen eller i trädgården. Fyll med jord och plantera tre potatisar i krukan. Du kan sen ta med hela hinken till midsommarfesten – en garanterad snackis. Och väldigt gott!

Offerväxter mot skadedjuren

Trädgårdsexperter talar sig varma om metoden att använda offerväxter för att hålla sina grönsaker fria från sniglar på sommaren. Så här går det till.

Vad är offerväxter?
Växter med ganska tunna och mjuka blad är som magneter för sniglar. Därför kan man plantera sådana växter och distrahera sniglarna med dem, så att sniglarna väljer dessa före dina grönsaker.

Vilka offerväxter kan jag använda?
Det är viktigt att offerväxten är lättodlad och enkla att ersätta. Ettåriga bladväxter som ringblommor eller petunior fungerar utmärkt.

Plant community, Flower, Flowerpot, Houseplant

Klicka på bilden för att se mer inom odlingslådor hos Biltema.

Allt om odlingslådan

Odlingslådor kan användas till en rad olika saker –  i trädgården, på balkongen eller på uteplatsen. De gör det möjligt att även odla i stan, om du har begränsat med utrymme. Odlingslådor kan också ge skydd mot vissa skadedjur.

Hur djup bör en odlingslåda vara för grönsaksodling?

Djupet på odlingslådan beror på vilka grönsaker du planerar att odla. Generellt sett bör det vara minst 20–30 centimeter för små grönsaker som sallad och örter. Större grönsaker som morötter och tomater kan kräva en djupare låda på 45-60 centimeter.

Behöver jag lägga markduk i botten av min odlingskrage?

Det är inte alltid nödvändigt, men det kan vara fördelaktigt för att förhindra ogräs från att tränga upp underifrån. Om du lägger markduk, se till att den har tillräcklig dränering för att undvika vattenansamling. Du kan också välja att lägga ett odlingsunderlägg under odlingskragen.

Funderar du på att börja odla? Tänk på det här innan!

Tillbehör till odlingslådan

I Biltemas sortiment hittar du praktiska tillbehör till dina odlingslådor och odlingskragarna, som exempelvis:

  • Odlingsbord. Ett praktiskt odlingsbord skapar ett perfekt mikroklimat för dina känsliga växter, eller när du ska driva upp plantorna.
  • Pallkragsbågar. Pallkragsbågar i olika storlekar ger stöd åt fiberduken om du vill täcka över odlingskragen.
  • Odlingsunderlägg. Odlingsunderlägg är praktiska att använda under odlingskragen för att slippa lägga markduk. Med ett odlingsunderlägg kan du placera odlingslådan var som helst utan att smutsa ner med jord.
  • Koppartejp. Med koppartejp runt kanterna på odlingskragen hindrar du effektivt mördarsniglar att klättra upp i dina odlingar och krukor.
  • Snigelkant. Snigelkanten skruvas fast på odlingskragens ovankant och förhindrar mördarsniglar att klättra ner i odlingskragen.

Automotive tire, Plant, Flower, Grass, Tread, Wood

Behöver du nya trädgårdsredskap? Klicka på bilden för att se Biltemas utbud.

Odla nu - färskpotatis till midsommar!


Potatiskruka - potatis till midsommmar!
Praktisk tvådelad kruka för odling av potatis. Den öppna innerkrukan gör det lätt att se hur mycket potatisen har vuxit och du skördar enkelt de potatisar som är färdiga genom de stora hålen. Plantera tre potatisar så har du kontinuerlig skörd efter 8–10 veckor.

https://www.biltema.se/fritid/tradgard/plantering/krukor/potatiskruka-o30-cm-2000043480

FAKTA

Varför betala mer?

Biltema erbjuder idag ett brett sortiment för hela familjen inom områdena Bil/MC, Båt, Fritid, Hem, Kontor/teknik, Bygg, Bilvård och Verktyg. Totalt marknadsför Biltema mer än 19 000 artiklar.

Biltema finns idag i Sverige, Norge, Finland och Danmark.

Biltemas vision är att underlätta ekonomiskt för människor att ha bil, båt, bostad, verktyg samt fritidsartiklar av hög kvalitet och därigenom skapa en rikare fritid för alla.

Varför Biltema? Tryck på knappen och läs mer!

ANNONS: Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av Aftonbladets redaktion.

H1 Det här är en stor rubrik. Ändra storlek vid behov

H2 Det här är en lite mindre rubrik

H3 Mellanrubrik

H4 Ingress

P Det här är brötexten

Till toppen

Producerat av Schibsted Brand Studio för Biltema