Men ja, du kan tända upp myset med din julbelysning även i år – trots ökade elpriser.
Julen kryper närmare samtidigt som många oroar sig över de allt högre energipriserna.
SÅ SPARAR DU EL MED
RÄTT BELYSNING I JUL
Med rätt ljuskälla drar den till och med mindre el under två månader än vad en enda snabbdusch gör.
Novembermörkret är redan här och julen närmar sig. Snart samsas blinkande ljusslingor med mormors gamla adventsljusstake och de charmigt nötta dekorationerna som har hängt med i årtionden. Precis som det ska vara.
Allt är däremot inte som vanligt. Med skenande energipriser ständigt på tapeten funderar många kring hur mycket julbelysningen kommer att kosta i år. Men här kommer ett lugnande besked inför tiden på året då vi svenskar kanske är som mest i behov av lite extra ljus: Att tända en modern julbelysning gör försvinnande lite för din elförbrukning.
Och enligt Erik Arons Johansson, produktchef för belysning på Clas Ohlson, hänger oron över tända lampor ihop med gamla sanningar som fortfarande lever kvar.
– Jag minns själv hur det var när man var hemma hos mormor och morfar – man fick inte gå ut ur ett rum utan att släcka lampan. Det var med rätta, då kunde ett rum förbruka hundra watt. Efter tio timmar så var du uppe i en kilowattimme.
Sedan dess har otroligt mycket hänt. Dagens LED-teknik har fått elförbrukningen att minska drastiskt.
– När vi gick från glödlampor till LED reducerades energiåtgången till cirka tio procent. Nu är hela belysningsdelen av ett hushåll förhållandevis liten, till skillnad mot till exempel varmvattenberedning, torktumlare eller induktionsspisen, säger Erik Arons Johansson.
Förbrukningen ned med 90 procent
Med LED i din julbelysning kommer den stå för en ytterst marginell del av elräkningen, även om den lyser mer eller mindre konstant. Till exempel har Clas Ohlson räknat ut att deras 12 meter långa ljusslinga med 80 ljuspunkter kan vara igång i 487 timmar på en enda kilowattimme.
Kan lysa i 61 dagar – på 1 kWh
Har du slingan tänd i åtta timmar varje dag innebär det att den kan lysa i 61 dagar – och alltså förbruka samma mängd el som några minuter i duschen drar.
– Det gäller att ställa förbrukningen i paritet till annat. Du kan till exempel använda ett strykjärn i ungefär en halvtimme innan du kommit upp i samma förbrukning, säger Erik Arons Johansson.
LJUSSLINGOR
Lys upp julen smart! Här kan du välja bland alla energisnåla ljusslingor.
LED-LAMPOR
Byt ut din gamla glödlampa till LED och spara energi. Här hittar du alla ljuskällor i LED!
JULSTJÄRNA
Star Trading julstjärna Classic. Mässingstjärna i klassisk design.
Just nu: Köp 3 stjärnor betala för 2.
JULBELYSNING
Här hittar du hela utbudet av Clas Ohlsons julbelysning.
Gör julen energismart – här hittar du rätt belysning
TABELL 1. Så här långt räcker din kilowattimme. Tid i timmar.
En 12 meters LED-slinga från Clas Ohlson med 400 ljuspunkter kan lysa 487 timmar på en enda kWh, för lika mycket energi kan du till exempel ta en drygt två minuter lång dusch. Här ser du hur länge du kan använda några andra saker på en kWh.
LED-slinga eller golvvärme – så länge räcker en kWh
Räkna ut förbrukningen själv!
Kolla hur mycket effekt din apparat har, som står angivet i watt (W). Ta sedan den effekten och multiplicera med tiden (i timmar) den används. Då vet du hur mycket apparaten förbrukar under den tiden. Vanligtvis mäts energi i kilowattimmar (kWh) så för att få fram rätt enhet behöver du sedan dividera summan med 1 000.
Kolla effekten enkelt!
Om du inte vet hur mycket effekt din apparat har, så kan du enkelt kolla förbrukningen med en smart elmätare, som du dessutom via en app kan ha koll på energiförbrukningen i realtid.
Att spara el påverkar däremot plånboken mer än någonsin. För den som är orolig över att tända upp julen hemma – och därigenom ha fler lampor tända under en period – kan det vara smart att passa på att se över all belysning. Att byta till LED i andra armaturer som eventuellt har äldre ljuskällor kvar kan snabbt spara in den marginella extra förbrukning som julen står för.
– Gamla halogen- och glödljuskällor blir mindre och mindre vanliga men de finns fortfarande kvar i hemmen. Byt ut dem till LED i så stor utsträckning som möjligt. Det handlar inte bara om att spara energi, du får dessutom en ljuskälla som håller mycket längre och inte heller blir varm på samma sätt.
ADVENTSLJUSSTAKE
Konstsmide adventsljusstake räv, 55,2 cm. Modern lekfull ljusstake med 5 LED-ljus.
ISTAPPSLINGA
Istappsslinga varmvit LED Northlight, påbyggnadsbar.
Just nu: 30 % på alla ljusslingor
JULSTJÄRNA
Star Trading julstjärna Classic. Mässingstjärna i klassisk design.
Just nu: Köp 3 stjärnor betala för 2.
LJUSSLINGA
LED Pro. Utbyggbar ljusslinga med 5 års garanti, utomhus Northlight.
Just nu: 30 % på alla ljusslingor
Lyft julbelysningen hemma – hitta inspiration här!
När vi gick från glödlampor till LED reducerades energiåtgången till cirka tio procent. Nu är hela belysningsdelen av ett hushåll förhållandevis liten.
Erik Arons Johansson, produktchef för belysning på Clas Ohlson.
TABELL 2. Så här långt räcker en kilowattimme.Tid i timmar.
Med en enda kilowattimme kan du ha en adventsljusstake från Clas Ohlson med 5 LED-ljuskällor tänd i 625 timmar. Här är fler saker du kan göra för lika mycket energi.
Adventsljusstake eller motorvärmare – så långt räcker en kWh
Håll koll på timern!
Med glödlampan var timern ett perfekt sätt att både styra belysningen och spara el. I dag kan en timer fortfarande hjälpa till att spara energi, beroende på vad du kopplar in i den. Men tänk också på att en timer har en driftsförbrukning på cirka 1 watt – och därför ibland kan dra mer än den energisnåla LED-belysning som den är tänkt att styra.
Däremot är förstås funktionen alltid praktisk – att belysningen tänder och släcker sig själv vid en inställd tidpunkt!
Men julen handlar också om minnen och vissa saker vill vi ska vara precis som de alltid har varit. Som tur är går även din ärvda gamla adventsljusstake från mormor att uppdatera.
– De här traditionella adventsljusstakarna sitter det ofta glödlampor i. Här handlar det om förhållandevis lite förbrukning, men de går också att konvertera till LED. Då drar de ungefär en tiondel av vad den gör med gamla glödlampor.
Sparar inte bara el
När det är dags att klä granen kommer ofta en annan äldre belysning fram, ljusslingan som kan väcka blandade känslor. Här är det inte bara el som går att spara med en uppdatering – utan också familjens irritation.
– Här finns det också en batteridriven variant som du tänder och släcker med en fjärrkontroll. Då slipper du också det där trasslet som kan riskera att förstöra hela julfriden, säger Erik och skrattar.
Maxa myset och spara energi – med rätt julbelysning!
JULBELYSNING
Här hittar du hela utbudet av Clas Ohlsons julbelysning.
LED I ADVENTSSTAKEN
Uppdatera mormors gamla adventsljusstake! Byt ut glöd-lamporna till LED och spara energi!
STYR MED TIMER
Styr din julbelysning med timer och bestäm i förväg när du vill att de ska lysa. Här hittar du hela utbudet.
TRÅDLÖST I GRANEN
Uppdatera din julgransbelsyning och slipp trasslet! Med trådlös belsyning i granen styr du den också med fjärr.
ANNONS: Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.
Till toppen
Producerat av Schibsted Brand Studio för Clas Ohlson
Källor: Aftonbladet, Mälarenergi, Clas Ohlson.
Foto: Clas Ohlson, Fredrik Nilsson.