ANNONS

Blue, Azure, Font

”Jag trodde inte att han skulle överleva”

Hunden Franzie drabbades av fästingburna sjukdomen

Borrelia, TBE – och anaplasmos. Det är inte bara vi människor som kan drabbas av fästingburna sjukdomar, även våra husdjur kan drabbas hårt. För hunden Franzies höll det på att sluta riktigt illa.

Jag trodde inte att han skulle överleva, säger Franzies matte Kim.

Den här artikeln är producerad av Schibsted Brand Studio

Dimman ligger tung över Göteborg, utan minsta antydan till att lätta samtidigt som regnet trummar bistert mot marken. Officiellt är det visserligen vår, men än känns såväl våren som knoppande grönska långt borta. För att inte tala om sol, bad – och fästingar.

– Jag har redan plockat två, tre stycken i år, säger Kim. När vi kommer ut till landet är det nästan som att de ligger och väntar på att Jazzi ska komma farandes ner för backen, fortsätter hon och refererar till sin lhasa apso-tik som verkar mer brydd över sin goseankas säkerhet än den rådande väderleken.

Men varken Jazzi eller Kim har mycket till övers för fästingar. Inte efter det som hände Franzie. För drygt tio år sedan drabbades han av den fästingburna sjukdomen anaplasmos.

– Franzie var ett litet krutpaket. Svart härlig hund. Allt gick i 120 knyck. Men så den dagen han blev sjuk, tror han var runt sju år då, fick han jättehög feber. Blev jätteapatisk. Det vara bara que – vad är det som händer?

Kim och Jazzi spenderar mycket tid på lantstället i Bohuslän.
Foto: Magnus Sandberg

Flash photography, Smile, Outerwear, Sleeve, Gesture, Happy

Veterinären svarar

Tidigare under våren svarade Caroline Caldemar, chefsveterinär på FirstVet, på läsarnas frågor i en livechatt om husdjur och fästingar. Här är några av frågorna hon fick.

FÖRRA FRÅGAN

NÄSTA FRÅGA

Sedan barnbarnens katt Gamlen kom in i familjen får även han fästingmedel inför sommaren.
Foto: Magnus Sandberg

”Vad är det som händer?”

Kim som bodde, och fortfarande bor, några minuters bilfärd från veterinärkliniken bestämde sig för att åka in med en gång.

– Ovissheten, innan vi visste, säger Kim och tystnar. Jag var helt säker på att han skulle gå bort. Det här fixar han inte.

Veterinären röntgade, tog prover och kunde relativt snabbt konstatera att det var anaplasmos. Med över 60-års hundägande, fem olika raser och fjorton individer, i ryggen är Kim inte direkt någon nybörjare i fråga om hundar. Trots det hade hon inte en tanke på smittan.

– Visst, jag hade väl hört om någon hund här eller där som hade fått det, men jag hade själv aldrig haft någon hund som hade blivit drabbad. Och det kan ju tyckas lite märkligt med tanke på att vi tillbringar hela somrarna uppe i Bohuslän – så det är ju inte det att det inte har funnits fästingar, säger hon.

Det här är anaplasmos

Många av fästingarna i Sverige bär på anaplasmos. Det är en bakterie som överförs efter att fästingen sugit blod i cirka ett till två dygn. Många hundar och katter har träffat på smittan tidigare, men de flesta blir inte sjuka eftersom deras kroppar klarar själva av att hantera och oskadliggöra bakterien.Hos hundar är anaplasmos relativt välbeskrivet och välkänt. Sjukdomen förekommer även hos katter, men där finns väldigt lite undersökt.

Vanliga symtom

Feber

Trötthet

Dålig aptit

Ont i kroppen

Stelhet

Blev inlagd direkt

Franzie lades in med detsamma. Han hade skyhög feber samtidigt som hans övriga värden var antingen åt skogen för höga – eller gick i botten åt andra hållet. Men efter två dygn började det kritiska läget att vända.

– De ville ha kvar honom ytterligare några dagar för observation, men då tjatade jag hem honom. Jag ansåg att han skulle må bättre hemma, och eftersom jag inte har mer än tio minuter med bil till kliniken fick jag faktiskt lov att ta hem honom.

Lång konvalescens

Det var en medtagen Franzie som återvände hem. Vägen tillbaka till sitt gamla, krutpaketiga, jag var lång och han gick på antibiotika i drygt tre veckor efteråt.

– Det var lång konvalescens, men han blev sitt gamla vanliga jag igen. Med veterinärens hjälp, givetvis. Annars hade han inte blivit frisk. Det var väldigt tydligt. Hade jag inte tagit det på allvar, eller gått och lagt mig – då tror jag han hade varit död på morgonen.

I dag får både Jazzi och barnbarnens katt Gamlen fästingmedel inför sommaren – det är en självklarhet.

– Jag beställer till dem samtidigt. Jag vet att det finns de som säger att: "Nej, jag skulle aldrig ge min hund något sånt” eller “det är gift”, men då säger jag så här: den personen har aldrig haft en hund som har blivit drabbad, för det är ingenting man vill gå igenom. Och det är ingenting man ens önskar sin värsta ovän.

”Det är nästan som att fästingarna

ligger och väntar på Jazzi.”

Levde fyra år efter sjukdomen

Franzie blev helt återställd och levde i fyra år till innan det var hans tid att vandra vidare. För Jazzi, Gamlen och Kim bär det snart av mot landet igen. Stugorna på tomten är preppade med fästingplockare och fästingmedlen är införskaffade.

– Man tänker nog inte på det förrän man blir drabbad själv – då förstår man. Då förstår man allvaret i det. Franzie höll på att dö. Så var det bara. Det skulle jag aldrig utsätta mig för igen. Det är ju upp till var och en, givetvis, men man kan omöjligt ha haft en sjuk hund och välja bort de skydd som finns.

Bildtext it enim ad minim veniam, laboris nisi ut aliquip.
Foto: Magnus Sandberg

FÄSTINGLÄKEMEDEL HOS FIRSTVET

Dog breed, Comfort, Carnivore, Happy

Hjälp att hitta rätt fästingmedel?

Vilket fästingmedel som är bäst för just ditt husdjur kan bero på flera olika faktorer som exempelvis ras, pälstyp, tidigare sjukdomar och nuvarande livssituation. FirstVet erbjuder tjänsten “Fästingmedel” där du tillsammans med en av deras veterinärer tar reda på vilket skydd som kan passa för just dig och ditt husdjur. Du kan även få hjälp med recept på fästingförebyggande medel.

LÄS MER: Veterinär, butik och djurapotek online

ANNONS Innehållet på den här sidan är skapat av Schibsted Brand Studio i samarbete med vår annonsör. Det är inte producerat av Aftonbladets redaktion.