Logo for Försäkringskassan featuring a green square with a white abstract geometric design.

ANNONS

ETIKETT

Barn har rätt till båda föräldrar

Dela lika är bra för alla i familjen

Baby lying on man's chest, chin touching his face, looking forward.

Barn har rätt till

båda föräldrar

Dela lika är bra för alla i familjen

Barn har rätt till

båda föräldrar

Dela lika är bra för alla i familjen

Medan Englands pappor strejkar för att få längre föräldraledighet och mer tid med sina barn, brinner öronmärkta pappadagar i Sverige inne. Hur kommer det sig att svenska pappor inte är hemma med sina barn?

Den här artikeln är producerad av Schibsted Brand Studio

Varför verkar Sverige ha så många manliga nannies? Det är en fråga som ofta dyker upp i diskussioner på nätforum och ställs av förvånade turister och besökare.

Synen av en helt vanlig pappa – med bärsele på magen och barnvagn i händerna – är så ovanlig i vissa kulturer att svenska pappor på stan ibland misstas för att vara barnskötare.

Men hur bra är våra svenska pappor på att vara hemma med sina små barn? Fredrika Järnehall Box, utvecklingschef för föräldraförsäkringen på Försäkringskassan, menar att det finns utrymme för förbättring.

– Det har hänt mycket på 50 år och vi är uppe på de högsta siffrorna någonsin, men vi är inte alls jämställda. Det finns fortfarande många fler dagar för papporna att ta ut och vara hemma med sina barn.

Woman in black shirt, glasses, gesturing in a hallway with photos on a wall.

Fredrika Järnehall Box på Försäkringskassan berättar att föräldraförsäkringen är flexibel och föräldrar kan fördela dagarna som de vill, förutom de dagar som är reserverade för varje förälder.
Foto: Magnus Sandberg

Barnens rätt

De flesta par av olika kön delar inte jämställt på föräldrapenningdagarna. I snitt är svenska pappor hemma 31 procent av dagarna. Men ett jämställt uttag betyder inte att snittet behöver öka till hälften. Ett jämställt uttag är definierat som att vardera föräldern har tagit ut mellan 40 och 60 procent av föräldrapenningdagarna när barnet fyllt två år. 

– Ettårsnormen, där mammor tar ut ledigheten under barnets första år, är väldigt stark, och gör att pappor får ganska få månader fram tills att barnet börjar på förskolan när det är runt 1,5 år. Barn har rätt till båda sina föräldrar och båda föräldrar har ett ansvar för barns uppfostran, utveckling och omsorg, säger Fredrika Järnehall Box.

”Vi ser att de par som har en plan kring hur man vill ha det och håller sig till den lyckas bättre med jämställt uttag”

Pengar och familjens ekonomi används ofta som skäl för att inte dela lika eftersom mannen fortfarande har högre lön. Men även i de fall då kvinnan faktiskt tjänar bättre så är hon också hemma längre. 

– De allra flesta kollektivavtal i dag innehåller föräldralön, vilket innebär att arbetsgivaren fyller ut ersättningen under föräldraledigheten. Jämställdhet handlar inte bara om att männen måste ta mer ansvar – utan också om att kvinnor behöver ge dem utrymme att göra det, säger Fredrika Järnehall Box.

LÄS MER: Se ungefär hur mycket du kan få i föräldrapenning och hur länge dagarna räcker
Woman speaking in bright, modern auditorium with colorful tiered seating and red chairs.

Pappor som arbetar på kvinnodominerade arbetsplatser, eller på arbetsplatser där andra män tidigare varit föräldralediga, tenderar att ta ut mer föräldrapenning än andra pappor.
Foto: Magnus Sandberg

Varför tar pappor ut färre – eller inga – föräldradagar alls?

– Jag tror att många blivande föräldrar inte tänker på att prata igenom hur man vill ha det när barnet väl kommer. Hur länge vill vi vara hemma? Vill vi vara hemma samtidigt? Vilka drömmar och förutsättningar har vi? Sånt här är bra att prata om redan innan barnet är fött – kanske till och med när man börjar prata om att skaffa barn, säger Fredrika Järnehall Box.

Ett jämställt föräldraskap har flera fördelar. Barnet får möjlighet att knyta an till båda föräldrarna, och när ansvar och vardag delas mer rättvist mår familjen bättre som helhet. Faktum är att ojämställdhet kan kopplas till ökad risk för psykisk ohälsa.

– Vi ser att par som har en plan och följer den oftare lyckas med ett mer jämställt uttag av föräldraledigheten. De som däremot “tar det som det kommer” tenderar att falla tillbaka i traditionella könsroller – vilket ofta leder till en ojämn fördelning hemma.

Couple talking by a stroller on a sunny day; delivery scooter in background.

Den som tar större delen av föräldraledigheten brukar även vara den som vabbar mer och arbetar mer deltid. Längre frånvaro från arbetsmarknaden kan påverka både karriär och löneutveckling negativt.
Foto: Magnus Sandberg

Oslagbar ledighet

På en uteservering hänger Anders Pettersson, 41 år, med sin dotter Naomi, nio månader. För Anders har det varit självklart att ta ut en längre föräldraledighet med sitt första barn.

– Vår plan är att jag ska vara ledig med Naomi till slutet av januari nästa år. Då har jag varit hemma i nio månader och min fru i åtta månader. Jag och min fru har velat dela hyfsat lika på ledigheten eftersom vi båda vill vara med Naomi.

Anders berättar att det periodvis var tufft att vara borta från sitt barn under hennes första månader i livet. 

– Jag kände en stark saknad när jag jobbade. När jag väl fick träffa henne efter jobbet så var det känslosamt. Men vetskapen om att jag själv skulle få en längre tid med Naomi gjorde det hanterbart.

Man in white polo and Yankees cap, sunglasses on shirt, looking left.

Anders Pettersson planerar att vara hemma med sin dotter Naomi i nio månader.
Foto: Magnus Sandberg

Hand holding a Swedish European Health Insurance Card against a blurred green background.

Han berättar om de stunder de hade tillsammans – en halvtimme på morgonen och en timme på kvällen. Han missade så mycket. Nu däremot,  får han vara med i hennes utveckling, vara en del av de dagliga rutinerna, både det som är jobbigt och det som är lätt. 

– Det här är en period som inte kommer tillbaka. Det är en ynnest att få uppleva sitt barn på det här sättet. Det är oslagbart och går inte att jämföra med något annat i livet.

LÄS MER: Den viktigaste tiden i livet går snabbt – ta vara på möjligheten
A white stencil of an adult and child holding hands on grey paving stones.

Barnets tid kommer aldrig tillbaka

Föräldrar kan få föräldrapenning under sammanlagt 480 dagar per barn.

● 90 dagar av dessa är öronmärkta för vardera föräldern.

● Under 2024 betalade Försäkringskassan ut föräldrapenning till drygt 850 000 mottagare. Totalt betalades det ut 45,2 miljoner föräldrapenningdagar.

● Andelen föräldrapar som har delat jämställt har ökat över tid. Ungefär var femte föräldrapar till barn födda 2022 delade jämställt på dagarna.

Försäkringskassan har ett mål i sitt regleringsbrev från regeringen att ”stärka förutsättningarna för ett jämställt användande av föräldrapenning”. Myndighetens information ska bidra till att ”föräldrar får bättre kunskap om möjligheterna att använda föräldrapenningen flexibelt och om de långsiktiga effekterna av fördelningen av föräldraledighet”.

ANNONS Innehållet på den här sidan är skapat av Schibsted Brand Studio i samarbete med vår annonsör. Det är inte producerat av Aftonbladets redaktion.