ANNONS – Hurtigruten

Rectangle

H1 Stor rubrik

H2 Mindre stor rubrik

H3 Mellanrubrik

H4 Ingress

Brödtexten

H1 Stor rubrik OMNI

H2 mindre stor rubrik

h3 mellanrubrik

H4 ingress

Brödtexten

H1 Stor rubrik SvD

H2 Mindre stor rubrik

H3 Mellanrubrik

H4 Ingress

Brödtexten

H1 Stor rubrik SvD

H2 Mindre stor rubrik

H3 Mellanrubrik

H4 Ingress

Brödtexten

H1 Stor rubrik Wellness

H2 Mindr stor rubrik

H3 Mellanrubrik

H4 Ingress

Brödtexten

H1 Stor rubrik Tv.nu

H2 mindre rubrik

H3 Mellanrubrik

H4 Ingress

Brödtexten


ANNONS: Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera SvD-redaktionens åsikter.

ANNONS: Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Omni-redaktionens åsikter.

Annons: Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera tv.nu-redaktionens åsikter.

Annonsørinnhold


Kliv ombord på en smakresa:

Upplev exklusiva delikatesser på Hurtigruten

När du reser med Hurtigruten får du uppleva något av det vackraste den norska naturen har att ge.

Men den norska kusten bjuder också på kulinariska upplevelser utöver det vanliga.

Alle foto: Schibsted Partnerstudio

Tromsø



°


69

«Detta är havets guld»

Piggarna ser obehagliga ut, men inuti skalet gömmer sig en skatt. Vi befinner oss längs kusten utanför Tromsø och Ecofang-grundarna Jens Kristian Henriksen och Kai Isaksen har just fångat ett antal sjöborrar ur vattnet.

Ecofang grundades 2016 när Isaksen och Henriksen såg potential i sjöborrar som råvara. Problemet var bara att ingen kommit på ett bra sätt att fånga dem. Jens Kristian Henriksen kunde inte undgå att anta den utmaningen.

Resultatet: en typ av dammsugare som går längs botten för att plocka upp sjöborrarna som i sin tur hamnar i en tank på båten.

Inget annat land i världen har lika många sjöborrar som Norge. Antalet är så stort att det kommit att bli ett miljöproblem. Sjöborrarna äter nämligen upp den kelpskog (undervattensskog) där småfiskar trivs. Efter sig lämnar de en havsbotten förvandlad till öken. För varje kilo sjöborre Ecofang hämtar ur havet återvinns cirka en kvadratmeter kelpskog. Under en vecka med stabilt och fint väder kan Ecofang plocka upp närmare ett ton sjöborrar.

Men sjöborrar utgör inte bara ett miljöproblem. De klassas nämligen som en av världens främsta delikatesser.

 – Vi vill att fler ska öppna sina ögon och munnar för sjöborrar. De utgör en outnyttjad resurs, säger Jens Kristian Henriksen.

Sleeve, Rectangle

Men för att detta ska kunna ske måste det finnas någon som är villig att servera dessa delikatesser. Lyckligtvis hittar Ecofang det i Øistein Nilsens kök ombord på Hurtigrutens fartyg som seglar upp och ned längs den norska kusten.  

Genom konceptet Norway's Coastal Kitchen har köksmästaren Øistein Nilsens och hans team tagit fram menyer som lyfter fram potentialen hos de lokala råvarorna längs Norges kust.

I dagsläget har Hurtigruten över 50 lokala leverantörer, varav 15 av dem levererar sina produkter direkt till fartyget på kajen. Allt från ost, ägg och kött till fisk och tång lassas ombord på båten.

Här kan du läsa mer omNorway's Coastal Kitchen

–  Det är ett löfte till gästerna. Du får de bästa, säsongsbetonade råvarorna när du reser med oss i Norge. Varför ska vi servera lamm från Nya Zeeland när världens bästa lamm betar i bergen på Lofoten? Vi kryssar oss helt enkelt igenom några av världens bästa råvaror.

Köksmästaren Øistein Nilsen



En av ingredienserna på höstens meny är just sjöborrarna som hämtats ur havet utanför Tromsø. Men hur smakar egentligen dessa delikatesser?

Sjöborren har en söt smak, med en touch av hav. När du avnjuter den är det nästan som om den smälter i munnen. Man kan kalla den för den orange löjromen. Den äts ofta rå men kan även användas i såser och pastarätter.

– När man har de bästa råvarorna behöver man inte krångla till det så mycket. Maten smakar som bäst när man låter råvarorna tala för sig själva, säger Øistein Nilsen.

Ombord på Hurtigruten, i Nilsens kök, tillagas och serveras sjöborrar på flera olika sätt. Dagens meny är en fröjd för ögat, och munnen –  och den är ett utmärkt exempel på vad man kan åstadkomma när man har tillgång till bra råvaror.

Les mer om Norway's Coastal Kitchen

Pilgrimsmusslor med picklad lök, mikroörter och sjöborre.

Pasta med sjöborre och Himmeltind-ost från Aaland Gård.

Rödingtartar från Sigerfjord serverad med fänkål, syltad gul lök, arktiska pärlor och sjöborremajonäs.


Asphalt
Staple food, Tableware, Ingredient, Recipe, Cuisine, Noodle, Cooking

Än så länge finns det ingen dessert med sjöborre på menyn, men med tanke på Nilsens och de andra kockarnas nyfikenhet och lekfullhet är det nog bara en tidsfråga.

En resa med Hurtigruten är en spännande matresa. Det är därför du får råvaror från Lofoten när du är i Svolvær och råvaror från Helgeland när du befinner dig i Brønnøysund. Och det kommer nya menyer varje dag – beroende på vad som är i säsong.

– Det handlar om de goda smakerna, men också om att uppnå lägsta möjliga avtryck vad gäller utsläpp samt minska mängden matsvinn, säger Øistein Nilsen.

Hållbarhet, i alla skeden av resan, är viktigt för Hurtigruten. Företaget har en ambition att vara den mest hållbara researrangören i hela världen. Därför miljöuppgraderas hela flottan och tre av fartygen ska bli hybrider. Åtgärderna kommer att minska koldioxidutsläppen med nära 25 procent.

Vidare har Hurtigruten en ambition att senast 2030 ha sin första segling med ett utsläppsfritt fartyg.

Läs mer om den klassiska resan med Hurtigruten

Sleeve, Rectangle
Coastal and oceanic landforms, Cloud, Sky, Water, Mountain, Highland, Lake

VISSTE DU ATT...

Hurtigruten har kryssat i fjordarna, navigerat runt bergen, beundrat de ståtliga bergen, i olika väder varje dag, året runt, i nästan 130 år?

 Som en del av nästa års jubileumsfirande lanserar Hurtigruten två nya sjöresor: Nordkapp Express och Svalbard Express?

Läs mer om Hurtigrutens 130-årsjubileum


ANNONS: Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

Till toppen

Producerat av Schibsted Brand Studio för Hurtigruten