Njut av tomater med gott samvete

Därför går Mutti längre än lagkravet

Font

Många konsumenter i Sverige är bekymrade över bekämpningsmedelsrester i livsmedel. Därför lanserar Mutti nu en ny standard för nollrester av bekämpningsmedel – som går längre än befintliga EU-krav. Först ut är Mutti Passerade tomater, där inga bekämpningsmedelsrester* finns kvar i den färdiga produkten.

*De mer än 600 analyserade molekylerna från bekämpningsmedel ligger under kvantifikationsgränsen på 0,01 mg/kg.

2020 undersökte Pewresearch svenskarnas åsikt om bekämpningsmedel. Ungefär en fjärdedel (26 %) tyckte att frukt och grönsaker som odlas med bekämpningsmedel är säkra, medan 51 % tyckte att de är osäkra.* En ökad medvetenhet om jordbrukets påverkan på miljö och människa kan ligga bakom.  

Många konsumenter vill välja märken från producenter som åtagit sig till en begränsad och rationell användning av bekämpningsmedel. Anledningen är bland annat att man vill ta kontroll över vad man får i sig och må bättre i sin vardag –  man vill välja sådant som både är bra för miljön och människor.

*Källa: www.pewresearch.org (2020)

Som branschledare känner vi att det är vårt ansvar att driva positiva förändringar mot produktion, som tar hänsyn till miljö och människor

Emma Vuorenmaa, marknadschef

Hårda krav

Muttis Passerade tomater – Passata – är den första tomatbaserade produkten i Sverige som erhåller certifieringen “inga bekämpningsmedelsrester”, certifierad av det oberoende tredjepartsorganet DNV. Kravet: mer än 600 analyserade molekyler från bekämpningsmedel ligger under kvantifikationsgränsen på 0,01 mg/kg.

– Ständiga förbättringar är en naturlig del av Mutti, oavsett om det innebär att utmana våra egna kvalitetsstandarder eller gå längre än den befintliga lagstiftningen. Som branschledare känner vi att det är vårt ansvar att driva positiva förändringar mot produktion, som tar hänsyn till miljö och människor, säger Emma Vuorenmaa, marknadschef för de nordiska länderna.

Al Bronzo tar mig tillbaka till Italien, rika smaker, såsen som möter pastan i fullkomlig harmoni och perfekt al dente, jag tror att hemligheten ligger i Barillas Lavorazione Grezze, den speciella bronsvalsningen hos nya Al Bronzo.

Jennie Walldén, tv-kock och kokboksförfattare

Interior design, Wood stain, Material property, Line
People in nature, Flash photography, Sky, Plant, Shorts, Cloud, Flower, Grass, Happy
Automotive tire, Agricultural machinery, Wheel, Sky, Plant, Vehicle, Tractor, Flower, Agriculture
Seedless fruit, Natural foods, Woody plant, Food, Flower, Branch, Berry, Tree

Samarbete nyckeln

För att erhålla en produkt certifierad utan bekämpningsmedelsrester har Mutti optimerat alla produktionssteg – från fält till tallrik. Utan innovation och ett nära samarbete med jordbrukarna, hade det inte varit möjligt att få certifieringen. Och inte bara när det kommer till odlingsteknikerna – utan även i Muttis tillverkningsprocesser.  

– Det är viktigt att understryka att inte att alla  frukter och grönsaker utan certifikat har rester av bekämpningsmedel. Livsmedel som säljs Sverige är i allmänhet  säkra och rena, precis som Muttis övriga varor. Med detta initiativ vill vi ge en garanti för att inga bekämpningsmedelsrester finns kvar, vilket dagens lagstiftning inte kräver, säger Emma Vuorenmaa.

På sikt är målet att inkludera Muttis alla kärnprodukter i den nordiska marknaden till 2025.

Läs mer om certifieringen här

Noggranna kontroller

Så här kontrollerar Mutti kvaliteten för att säkerställa att inga bekämpningsmedelsrester finns i slutresultatet:

 PÅ FÄLTEN: analyser genomförs i genomsnitt 7 dagar före skörd.

VID ANKOMST TILL FABRIKEN: första leveransen kontrolleras.

PÅ PRODUKTER: provtagning var fjärde timme i produktionslinjen.

Green, Font

PÅ FÄLTEN: analyser genomförs i genomsnitt 7 dagar före skörd.

VID ANKOMST TILL FABRIKEN: första ankomstdagen.

PÅ PRODUKTER: provtagning var fjärde timme i produktionslinjen.

Noggranna kontroller

Så här kontrollerar Mutti kvaliteten för att säkerställa att inga bekämpningsmedelsrester finns i slutresultatet:

Muttis Passerade tomater är alltså först ut på den svenska marknaden med den nya certifieringen. Här är ett recept på en  härlig och värmande soppa med passata – som både smakar gott och gör gott.

Packaging and labeling, Plastic bottle, Liquid, Drink, Food, Red

Tips från Kundnamn:


Salvia är en ört som är
kryddigt bitter, dominerande varm och något kärv. Passar perfekt till en mumsig stek med pommes.

Läs mer här!

Ingredient, Food, Drink

Tips från Kundnamn:




Salvia är en ört som är
kryddigt bitter, dominerande varm och något kärv. Passar perfekt till en mumsig stek med pommes.

Läs mer här!

Ingredient, Food, Drink

Tips från Kundnamn:


Salvia är en ört som är
kryddigt bitter, dominerande varm och något kärv. Passar perfekt till en mumsig stek med pommes.

Läs mer här!

Ingredient, Food, Drink

Tips!

Du tänker väl klimatsmart? Om du får över lite pesto, släng den inte. Spara i en burk i kylen och använd vid ett senare tillfälle. Kanske till pastasåsen eller varför inte som sås till fisk? Oavsett val så blir det supergott!

Tomatsoppa

Toppa denna tomatsoppa med friterad basilika och skivad parmesan och njut av en snabb och läcker måltid!


4 portioner
Ingredienser:

100 g purjolök
4 msk extra jungfruolivolja
700 g Mutti Passarade Tomater
4 lagerblad
100 g smör
1 nypa salt
1 nypa svartpeppar
100 g grädde

Gör så här:

1. Tvätta purjolöken och skiva den tunt. Bryn löken i en panna med olivolja, tillsätt lagerbladen och låt fräsa i 3 minuter
2. Tillsätt Muttis passerade tomater och smör
3. Tillsätt grädde och krydda med salt och svartpeppar
4. Servera tomatsoppan i ett tumblerglas, toppad med friterad basilika och skivad parmesan








Vegetarisk Carbonara

Tillagningstid: 30 min|4 portioner


Ingredienser:

400 gr Barilla Spaghetti Al Bronzo
4 äggulor
1 helt ägg
100 gr riven parmesan
200 gr halloumi, tärnad
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 msk smör
6 soltorkade tomater i olja, strimlade
Generöst med nymalen svartpeppar
Salt  


Gör så här:

1. Koka pastan i saltat vatten 1 minut kortare än anvisningar, dvs 10 minuter. Spara 2-3 dl av pastavattnet.
2. Rör samman äggulor, ägg och riven parmesan med 1 dl pastavatten. Ställ åt sidan.
3. I en stor stekpanna eller traktörpanna, stek halloumi och vitlök i smör tills halloumin fått lite gyllene yta. Lägg i soltorkade tomater och låt steka med i 1 minut. Lägg i pasta + 1 dl pastavatten och låt gå i stekpannan i 1 minut under omrörning.
4. Dra av stekpannan från värmen och häll i ägg-och parmesanblandnigen. Rör tills det blivit en krämig sås som täcker pastan. Tillsätt ev lite mer pastavatten om det blir torrt. På med generöst med nymalen svartpeppar och smaka av med ev salt. Servera genast!


Aluminium foil, Fast food, Tableware, Ingredient, Recipe, Cuisine, Dish, Plate

ANNONS: Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

ANNONS: Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera SvD-redaktionens åsikter.

ANNONS: Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Omni-redaktionens åsikter.

Till toppen

Producerat av Schibsted Brand Studio för Mutti

H1 Stor rubrik

H2 Mindre stor rubrik

H3 Mellanrubrik

H4 Ingress

Brödtexten

H1 Stor rubrik OMNI

H2 mindre stor rubrik

h3 mellanrubrik

H4 ingress

Brödtexten

H1 Stor rubrik SvD

H2 Mindre stor rubrik

H3 Mellanrubrik

H4 Ingress

Brödtexten