Njut av tomater med gott samvete
Därför går Mutti längre än lagkravet
Många konsumenter i Sverige är bekymrade över bekämpningsmedelsrester i livsmedel. Därför lanserar Mutti nu en ny standard för nollrester av bekämpningsmedel – som går längre än befintliga EU-krav. Först ut är Mutti Passerade tomater, där inga bekämpningsmedelsrester* finns kvar i den färdiga produkten.
*De mer än 600 analyserade molekylerna från bekämpningsmedel ligger under kvantifikationsgränsen på 0,01 mg/kg.
2020 undersökte Pewresearch svenskarnas åsikt om bekämpningsmedel. Ungefär en fjärdedel (26 %) tyckte att frukt och grönsaker som odlas med bekämpningsmedel är säkra, medan 51 % tyckte att de är osäkra.* En ökad medvetenhet om jordbrukets påverkan på miljö och människa kan ligga bakom.
Många konsumenter vill välja märken från producenter som åtagit sig till en begränsad och rationell användning av bekämpningsmedel. Anledningen är bland annat att man vill ta kontroll över vad man får i sig och må bättre i sin vardag – man vill välja sådant som både är bra för miljön och människor.
*Källa: www.pewresearch.org (2020)
”
Som branschledare känner vi att det är vårt ansvar att driva positiva förändringar mot produktion, som tar hänsyn till miljö och människor
Emma Vuorenmaa, marknadschef
Hårda krav
Muttis Passerade tomater – Passata – är den första tomatbaserade produkten i Sverige som erhåller certifieringen “inga bekämpningsmedelsrester”, certifierad av det oberoende tredjepartsorganet DNV. Kravet: mer än 600 analyserade molekyler från bekämpningsmedel ligger under kvantifikationsgränsen på 0,01 mg/kg.
– Ständiga förbättringar är en naturlig del av Mutti, oavsett om det innebär att utmana våra egna kvalitetsstandarder eller gå längre än den befintliga lagstiftningen. Som branschledare känner vi att det är vårt ansvar att driva positiva förändringar mot produktion, som tar hänsyn till miljö och människor, säger Emma Vuorenmaa, marknadschef för de nordiska länderna.
”
Al Bronzo tar mig tillbaka till Italien, rika smaker, såsen som möter pastan i fullkomlig harmoni och perfekt al dente, jag tror att hemligheten ligger i Barillas Lavorazione Grezze, den speciella bronsvalsningen hos nya Al Bronzo.
Jennie Walldén, tv-kock och kokboksförfattare




Samarbete nyckeln
För att erhålla en produkt certifierad utan bekämpningsmedelsrester har Mutti optimerat alla produktionssteg – från fält till tallrik. Utan innovation och ett nära samarbete med jordbrukarna, hade det inte varit möjligt att få certifieringen. Och inte bara när det kommer till odlingsteknikerna – utan även i Muttis tillverkningsprocesser.
– Det är viktigt att understryka att inte att alla frukter och grönsaker utan certifikat har rester av bekämpningsmedel. Livsmedel som säljs Sverige är i allmänhet säkra och rena, precis som Muttis övriga varor. Med detta initiativ vill vi ge en garanti för att inga bekämpningsmedelsrester finns kvar, vilket dagens lagstiftning inte kräver, säger Emma Vuorenmaa.
På sikt är målet att inkludera Muttis alla kärnprodukter i den nordiska marknaden till 2025.
Noggranna kontroller
Så här kontrollerar Mutti kvaliteten för att säkerställa att inga bekämpningsmedelsrester finns i slutresultatet:
PÅ FÄLTEN: analyser genomförs i genomsnitt 7 dagar före skörd.
VID ANKOMST TILL FABRIKEN: första leveransen kontrolleras.
PÅ PRODUKTER: provtagning var fjärde timme i produktionslinjen.

PÅ FÄLTEN: analyser genomförs i genomsnitt 7 dagar före skörd.
VID ANKOMST TILL FABRIKEN: första ankomstdagen.
PÅ PRODUKTER: provtagning var fjärde timme i produktionslinjen.
Noggranna kontroller
Så här kontrollerar Mutti kvaliteten för att säkerställa att inga bekämpningsmedelsrester finns i slutresultatet:
Muttis Passerade tomater är alltså först ut på den svenska marknaden med den nya certifieringen. Här är ett recept på en härlig och värmande soppa med passata – som både smakar gott och gör gott.


Tips från Kundnamn:
Salvia är en ört som är
kryddigt bitter, dominerande varm och något kärv. Passar perfekt till en mumsig stek med pommes.

Tips från Kundnamn:
Salvia är en ört som är
kryddigt bitter, dominerande varm och något kärv. Passar perfekt till en mumsig stek med pommes.

Tips från Kundnamn:
Salvia är en ört som är
kryddigt bitter, dominerande varm och något kärv. Passar perfekt till en mumsig stek med pommes.

Tips!
Du tänker väl klimatsmart? Om du får över lite pesto, släng den inte. Spara i en burk i kylen och använd vid ett senare tillfälle. Kanske till pastasåsen eller varför inte som sås till fisk? Oavsett val så blir det supergott!
Tomatsoppa
Toppa denna tomatsoppa med friterad basilika och skivad parmesan och njut av en snabb och läcker måltid!
4 portioner
Ingredienser:
100 g purjolök
4 msk extra jungfruolivolja
700 g Mutti Passarade Tomater
4 lagerblad
100 g smör
1 nypa salt
1 nypa svartpeppar
100 g grädde
Gör så här:
1. Tvätta purjolöken och skiva den tunt. Bryn löken i en panna med olivolja, tillsätt lagerbladen och låt fräsa i 3 minuter
2. Tillsätt Muttis passerade tomater och smör
3. Tillsätt grädde och krydda med salt och svartpeppar
4. Servera tomatsoppan i ett tumblerglas, toppad med friterad basilika och skivad parmesan
Vegetarisk Carbonara
Tillagningstid: 30 min|4 portioner
Ingredienser:
400 gr Barilla Spaghetti Al Bronzo
4 äggulor
1 helt ägg
100 gr riven parmesan
200 gr halloumi, tärnad
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 msk smör
6 soltorkade tomater i olja, strimlade
Generöst med nymalen svartpeppar
Salt
Gör så här:
1. Koka pastan i saltat vatten 1 minut kortare än anvisningar, dvs 10 minuter. Spara 2-3 dl av pastavattnet.
2. Rör samman äggulor, ägg och riven parmesan med 1 dl pastavatten. Ställ åt sidan.
3. I en stor stekpanna eller traktörpanna, stek halloumi och vitlök i smör tills halloumin fått lite gyllene yta. Lägg i soltorkade tomater och låt steka med i 1 minut. Lägg i pasta + 1 dl pastavatten och låt gå i stekpannan i 1 minut under omrörning.
4. Dra av stekpannan från värmen och häll i ägg-och parmesanblandnigen. Rör tills det blivit en krämig sås som täcker pastan. Tillsätt ev lite mer pastavatten om det blir torrt. På med generöst med nymalen svartpeppar och smaka av med ev salt. Servera genast!

ANNONS: Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.
ANNONS: Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera SvD-redaktionens åsikter.
ANNONS: Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Omni-redaktionens åsikter.
Till toppen
Producerat av Schibsted Brand Studio för Mutti
H1 Stor rubrik
H2 Mindre stor rubrik
H3 Mellanrubrik
H4 Ingress
Brödtexten
H1 Stor rubrik OMNI
H2 mindre stor rubrik
h3 mellanrubrik
H4 ingress
Brödtexten
H1 Stor rubrik SvD
H2 Mindre stor rubrik
H3 Mellanrubrik
H4 Ingress
Brödtexten