Minska matsvinnet och ät godare – året runt

Minska matsvinnet och ät godare
– året runt

Font

Nu utmanar familjeföretaget Mutti det svenska folket att hitta nya och kreativa recept med tomater. Allt för att minska matsvinnet – och få fler att upptäcka den goda smaken av perfekt solmogna tomater.

Kan det som smakar allra bäst gå hand i hand med minskat matsvinn? När det gäller tomater är det faktiskt så – och därför vill Mutti få fler att upptäcka alla de spännande möjligheter som konserverade tomater erbjuder. Eller vad skulle du säga om att använda konserverade tomater i sallader, toasts eller soppor?

Muttis tomater skördas vid perfekt mognad, mitt under den italienska sommaren. För att garantera den perfekta smaken väljs bara de bästa tomaterna ut. Dessa konserveras inom 24 timmar för att behålla den färska och solmogna smaken.

Tack vare detta kan Mutti säkerställa den bästa tomatsmaken i produkterna och att tomaterna du köper från Mutti är i säsong året runt.

Muttis bästa tips och recept för mindre matsvinn

Tips från Kundnamn:


Salvia är en ört som är
kryddigt bitter, dominerande varm och något kärv. Passar perfekt till en mumsig stek med pommes.

Läs mer här!

Ingredient, Food, Drink

Tips från Kundnamn:




Salvia är en ört som är
kryddigt bitter, dominerande varm och något kärv. Passar perfekt till en mumsig stek med pommes.

Läs mer här!

Ingredient, Food, Drink

Tips från Kundnamn:


Polpa: Strain the liquid and make bruschetta bread or guacamole from tomato cubes. You can use the liquid for soups and sauces.

Läs mer här!

Ingredient, Food, Drink

Tips från Kundnamn:

Pelati: Try peeled tomatoes in pies, toasts, and omelettes, for example.

Läs mer här!

Ingredient, Food, Drink


Cherry Tomatoes:

Use cherry tomatoes fresh like in oven baked pasta, tomato-mozzarella salad and breakfast breads to ensure an intense fresh tomato flavor. Grab a recipe to our cherry tomato toast from the bottom of the article!

Läs mer här!

Ingredient, Food, Drink

Tips!

Du tänker väl klimatsmart? Om du får över lite pesto, släng den inte. Spara i en burk i kylen och använd vid ett senare tillfälle. Kanske till pastasåsen eller varför inte som sås till fisk? Oavsett val så blir det supergott!

Använd Mutti-tomater på nya sätt

Hela skalade tomater: Testa att använda skalade tomater i pajer, på toast och i omeletter.

Finkrossade tomater: Häll av vätskan och gör bruchetta eller guacamole. För att minska matsvinnet kan du använda vätskan i soppor och såser.

Körsbärstomater: Använd Muttis körsbärstomater i rätter som ugnsbakad pasta, tomat- och  mozzarellasallad och frukostbröd för att säkerställa en intensiv färsk tomatsmak. Du hittar ett recept på tomattoast längst ner på sidan.   

Natural foods, Baked goods, Food, Fruit, Ingredient, Plant, Recipe, Cuisine, Dish
Natural foods, Staple food, Ingredient, Cuisine, Dish, Red

Pelati: Testa att använda skalade tomater i pajer, på toast och i omeletter.

Polpa: Häll av vätskan och gör bruchetta eller guacamole. För att minska matsvinnet kan du använda vätskan i soppor och såser.

Körsbärstomater: Använd körsbärstomater i rätter som ugnsbakad pasta, tomat- och  mozzarellasallad och frukostbröd för att säkerställa en intensiv färsk tomatsmak. Du hittar ett recept på tomattoast längst ner på sidan.  

Natural foods, Baked goods, Food, Fruit, Ingredient, Plant, Recipe, Cuisine, Dish
Natural foods, Staple food, Ingredient, Cuisine, Dish, Red

Använd Mutti tomater på nya sätt

Och som om inte det vore nog finns det även fler anledningar att använda konserverade tomater. 44 procent av svenskarna håller med om att det också kan vara ett enkelt sätt att minska matsvinnet. I genomsnitt slänger svensken 19 kilo ätbar mat per år – och frukt och grönsaker är det som slängs mest. Ofta förvarar vi dessa livsmedel fel, vilket förkortar hållbarheten betydligt.

Minska svinnet

Konserverade tomater har däremot en hållbarhet som räknas i år. Genom att köpa konserverade eller frysta produkter av hög kvalitet kan du garantera att du alltid har välsmakande grönsaker hemma – utan att behöva oroa dig för hållbarhetsdatum.

Natural foods, Seedless fruit, Hand, Plant, Finger

Mutti är dessutom noga med att inte slösa något under tillverkningsprocessen, trots många kvalitetstester och höga standarder. Mutti kräver till exempel inte ensamrätt till tomatodlarna, vilket innebär att de tomater som inte godkänns i Muttis kvalitetstest vid ankomsten kan säljas till fabriker med lägre kvalitetskrav. I de fall som tomater sorteras bort blir resterna till biogas eller foder som säljs för ett symboliskt pris – för att på så sätt säkerställa ett sunt kretslopp.

Hur kreativ är du i köket?

Därför vill Mutti utmana alla svenskar i en tomatutmaning – och använda Mutti-tomater i recept där de kanske inte använder dem i vanliga fall. Smörgåsar, sallader, ugnsrostade tomater – låt kreativiteten flöda. För att delta behöver du bara lägga upp din rätt på sociala medier med #MuttiTomatoChallenge till och med slutet av mars. Då har du chans att vinna en Mutti-presentpåse och en tomatdessertbok.

Regler och villkor för tävlingen

Toast med Mutti körsbärstomater och färskost

Tillagningstid: 30 min  |  4 portioner


Ingredienser:

400 g Mutti körsbärstomater
100 g färskost
salt och peppar
oregano
basilikablad (hackade)
8 skivor flerkornsbröd
2 msk extra jungfruolivolja



Gör så här:

1. Låt körsbärstomaterna rinna av och skär dem mitt itu.

2 Blanda tomaterna i en skål med salt, peppar, olja, basilika och oregano.

3. Rosta brödet och bred ut färskost på brödskivorna. Skär de smaksatta tomaterna i halvor en gång till och lägg dem på brödet.

Toast med Mutti körsbärstomater och färskost

Tillagningstid: 30 min  |  4 portioner


Ingredienser:

400 g Mutti körsbärstomater
100 g färskost
salt och peppar
oregano
basilikablad (hackade)
8 skivor flerkornsbröd
2 msk extra jungfruolivolja



Gör så här:

1. Låt körsbärstomaterna rinna av och skär dem mitt itu.

2 Blanda tomaterna i en skål med salt, peppar, olja, basilika och oregano.

3. Rosta brödet och bred ut färskost på brödskivorna. Skär de smaksatta tomaterna i halvor en gång till och lägg dem på brödet.

Toast med Mutti körsbärstomater och färskost

Tillagningstid: 30 min  |  4 portioner


Ingredienser:

400 g Mutti körsbärstomater
100 g färskost
salt och peppar
oregano
basilikablad (hackade)
8 skivor flerkornsbröd
2 msk extra jungfruolivolja



Gör så här:

1. Låt körsbärstomaterna rinna av och skär dem mitt itu.

2 Blanda tomaterna i en skål med salt, peppar, olja, basilika och oregano.

3. Rosta brödet och bred ut färskost på brödskivorna. Skär de smaksatta tomaterna i halvor en gång till och lägg dem på brödet.

Tips!

Du tänker väl klimatsmart? Om du får över lite pesto, släng den inte. Spara i en burk i kylen och använd vid ett senare tillfälle. Kanske till pastasåsen eller varför inte som sås till fisk? Oavsett val så blir det supergott!

ANNONS: Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

ANNONS: Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera SvD-redaktionens åsikter.

ANNONS: Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Omni-redaktionens åsikter.

Till toppen

Producerat av Schibsted Brand Studio för Mutti

H1 Stor rubrik

H2 Mindre stor rubrik

H3 Mellanrubrik

H4 Ingress

Brödtexten

H1 Stor rubrik OMNI

H2 mindre stor rubrik

h3 mellanrubrik

H4 ingress

Brödtexten

H1 Stor rubrik SvD

H2 Mindre stor rubrik

H3 Mellanrubrik

H4 Ingress

Brödtexten