Kan det som smakar allra bäst gå hand i hand med minskat matsvinn? När det gäller tomater är det faktiskt så – och därför vill Mutti få fler att upptäcka alla de spännande möjligheter som konserverade tomater erbjuder. Eller vad skulle du säga om att använda konserverade tomater i sallader, toasts eller soppor?
Muttis tomater skördas vid perfekt mognad, mitt under den italienska sommaren. För att garantera den perfekta smaken väljs bara de bästa tomaterna ut. Dessa konserveras inom 24 timmar för att behålla den färska och solmogna smaken.
Tack vare detta kan Mutti säkerställa den bästa tomatsmaken i produkterna och att tomaterna du köper från Mutti är i säsong året runt.
Salvia är en ört som är
kryddigt bitter, dominerande varm och något kärv. Passar perfekt till en mumsig stek med pommes.
Salvia är en ört som är
kryddigt bitter, dominerande varm och något kärv. Passar perfekt till en mumsig stek med pommes.
Polpa: Strain the liquid and make bruschetta bread or guacamole from tomato cubes. You can use the liquid for soups and sauces.
Pelati: Try peeled tomatoes in pies, toasts, and omelettes, for example.
Cherry Tomatoes:
Use cherry tomatoes fresh like in oven baked pasta, tomato-mozzarella salad and breakfast breads to ensure an intense fresh tomato flavor. Grab a recipe to our cherry tomato toast from the bottom of the article!
Du tänker väl klimatsmart? Om du får över lite pesto, släng den inte. Spara i en burk i kylen och använd vid ett senare tillfälle. Kanske till pastasåsen eller varför inte som sås till fisk? Oavsett val så blir det supergott!
Hela skalade tomater: Testa att använda skalade tomater i pajer, på toast och i omeletter.
Finkrossade tomater: Häll av vätskan och gör bruchetta eller guacamole. För att minska matsvinnet kan du använda vätskan i soppor och såser.
Körsbärstomater: Använd Muttis körsbärstomater i rätter som ugnsbakad pasta, tomat- och mozzarellasallad och frukostbröd för att säkerställa en intensiv färsk tomatsmak. Du hittar ett recept på tomattoast längst ner på sidan.
Pelati: Testa att använda skalade tomater i pajer, på toast och i omeletter.
Polpa: Häll av vätskan och gör bruchetta eller guacamole. För att minska matsvinnet kan du använda vätskan i soppor och såser.
Körsbärstomater: Använd körsbärstomater i rätter som ugnsbakad pasta, tomat- och mozzarellasallad och frukostbröd för att säkerställa en intensiv färsk tomatsmak. Du hittar ett recept på tomattoast längst ner på sidan.
Och som om inte det vore nog finns det även fler anledningar att använda konserverade tomater. 44 procent av svenskarna håller med om att det också kan vara ett enkelt sätt att minska matsvinnet. I genomsnitt slänger svensken 19 kilo ätbar mat per år – och frukt och grönsaker är det som slängs mest. Ofta förvarar vi dessa livsmedel fel, vilket förkortar hållbarheten betydligt.
Konserverade tomater har däremot en hållbarhet som räknas i år. Genom att köpa konserverade eller frysta produkter av hög kvalitet kan du garantera att du alltid har välsmakande grönsaker hemma – utan att behöva oroa dig för hållbarhetsdatum.
Mutti är dessutom noga med att inte slösa något under tillverkningsprocessen, trots många kvalitetstester och höga standarder. Mutti kräver till exempel inte ensamrätt till tomatodlarna, vilket innebär att de tomater som inte godkänns i Muttis kvalitetstest vid ankomsten kan säljas till fabriker med lägre kvalitetskrav. I de fall som tomater sorteras bort blir resterna till biogas eller foder som säljs för ett symboliskt pris – för att på så sätt säkerställa ett sunt kretslopp.
Därför vill Mutti utmana alla svenskar i en tomatutmaning – och använda Mutti-tomater i recept där de kanske inte använder dem i vanliga fall. Smörgåsar, sallader, ugnsrostade tomater – låt kreativiteten flöda. För att delta behöver du bara lägga upp din rätt på sociala medier med #MuttiTomatoChallenge till och med slutet av mars. Då har du chans att vinna en Mutti-presentpåse och en tomatdessertbok.
Tillagningstid: 30 min | 4 portioner
Ingredienser:
400 g Mutti körsbärstomater
100 g färskost
salt och peppar
oregano
basilikablad (hackade)
8 skivor flerkornsbröd
2 msk extra jungfruolivolja
Gör så här:
1. Låt körsbärstomaterna rinna av och skär dem mitt itu.
2 Blanda tomaterna i en skål med salt, peppar, olja, basilika och oregano.
3. Rosta brödet och bred ut färskost på brödskivorna. Skär de smaksatta tomaterna i halvor en gång till och lägg dem på brödet.
Tillagningstid: 30 min | 4 portioner
Ingredienser:
400 g Mutti körsbärstomater
100 g färskost
salt och peppar
oregano
basilikablad (hackade)
8 skivor flerkornsbröd
2 msk extra jungfruolivolja
Gör så här:
1. Låt körsbärstomaterna rinna av och skär dem mitt itu.
2 Blanda tomaterna i en skål med salt, peppar, olja, basilika och oregano.
3. Rosta brödet och bred ut färskost på brödskivorna. Skär de smaksatta tomaterna i halvor en gång till och lägg dem på brödet.
Tillagningstid: 30 min | 4 portioner
Ingredienser:
400 g Mutti körsbärstomater
100 g färskost
salt och peppar
oregano
basilikablad (hackade)
8 skivor flerkornsbröd
2 msk extra jungfruolivolja
Gör så här:
1. Låt körsbärstomaterna rinna av och skär dem mitt itu.
2 Blanda tomaterna i en skål med salt, peppar, olja, basilika och oregano.
3. Rosta brödet och bred ut färskost på brödskivorna. Skär de smaksatta tomaterna i halvor en gång till och lägg dem på brödet.
Du tänker väl klimatsmart? Om du får över lite pesto, släng den inte. Spara i en burk i kylen och använd vid ett senare tillfälle. Kanske till pastasåsen eller varför inte som sås till fisk? Oavsett val så blir det supergott!
ANNONS: Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.
ANNONS: Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera SvD-redaktionens åsikter.
ANNONS: Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Omni-redaktionens åsikter.
Till toppen
Producerat av Schibsted Brand Studio för Mutti
Brödtexten
Brödtexten
Brödtexten