ANNONS – Tibber

Rectangle

Så sparar ny teknik energi i gammalt hus

Kan ett gammalt hus bli ”smart”? När Sara Thyselius Dexner gav nytt liv till ett 142 år gammalt timmerhus investerade hon också i modern och energismart teknik.

– Man kan säga att huset har fått ett nytt hjärta – som sparar på elen, säger Sara Thyselius Dexner.

Hittades död i dike – där tar spåren slut

Den mördade kvinnan i Kungsängen är inte den enda. 58 döda personer över hela Sverige är oidentifierade. Ingen av dem har kunnat begravas med sitt namn på sin gravsten.

– Lånetofflor finns till höger om dörren.

Vi hinner bara dra undan dörrgardinen innan Sara Thyselius Dexner ropar från köket. Vi har precis klivit över tröskeln till det 142 år gamla huset strax utanför Eskilstuna.

I köket möts gammalt och nytt: i ett hörn står en vedeldad köksspis med vitkalkad murstock, samtidigt känns inredningen modern och stilren. Vid köksbordet berättar Sara Thyselius Dexner om hur hon gjort det gamla huset energismart. Men vi tar det från början – närmare bestämt år 1880. Då byggdes huset vi sitter i.

Det är byggt av liggande timmer utan ytterpanel och har fortfarande kvar originalfönster. Munblåst glas sitter i de vackra gamla fönstren och överallt finns detaljer som framhäver husets historia. I modern tid användes huset som sommarstuga, men under många år tog förfallet över.

 –  Jag åkte ofta förbi här på väg till stallet och såg potentialen trots att det var nedgånget. Till slut lyckades jag få kontakt med ägaren i Stockholm och kom överens om att få köpa huset, säger Sara Thyselius Dexner.

Inte bara

Myrstack i murstocken

När hon tog över hade förfallet gått så långt att det inte gick att få ett bolån på huset. Bland annat läckte det in från taket och i sovrummet var en stor myrstack i väggen mot murstocken.

När man sitter i köket och tar in hur ombonat det känns i dag finns det inga tecken på att det var ett ödehus för bara några år sedan.

– Är man husnörd kan man inte bara släppa det och låta det förfalla. Att rusta upp ett hus som detta är det finaste sortens återbruk, säger hon.

Kan inte el transporteras från norr till söder och jämna ut priserna? 

I den bästa av världar borde priset kunna jämnas ut genom att överskottsel från norr transporteras ner till söder. Då hade utbudet ökat i söder och priserna sjunkit – och stigit något i norr. Elnätets bristande överföringskapacitet är förklaringen till de stora prisskillnaderna i dag – det finns helt enkelt ingen möjlighet att få den mängd el som behövs från norr till söder.

Inga energislösare

Redan innan 2022 – och rekordpriserna på el – satte Sara Thyselius Dexner in åtgärder för att göra huset så energisnålt som möjligt. Med bland annat vattenburen värme i radiatorer och golvvärme i den nya utbyggnaden. Allt värms upp av en bergvärmepump med inbyggd varmvattenberedare. I huset finns också tre eldstäder som stödeldas i vid behov.

 –  Det är klart vi tänkte på vår elkonsumtion även innan det här året. Man vill ju inte slösa med den i onödan som att stå och såsa i duschen eller ha ett spabad på 365 dagar om året ifall någon får feeling en fredag, säger hon.

När hon tog över hade förfallet gått så långt att det inte gick att få ett bolån på huset. Bland annat läckte det in från taket och i sovrummet var en stor myrstack i väggen mot murstocken.

När man sitter i köket och tar in hur ombonat det känns i dag finns det inga tecken på att det var ett ödehus för bara några år sedan.

–  Är man husnörd kan man inte bara släppa det och låta det förfalla. Att rusta upp ett hus som detta är det finaste sortens återbruk, säger hon.


Vision care, Dress shirt, Flash photography, Glasses, Smile, Plant, Sleeve, Collar, Eyewear

Joakim Salqvist.

Vision care, Dress shirt, Flash photography, Glasses, Smile, Plant, Sleeve, Collar, Eyewear

Enkelt förklarat styrs elpriset av utbud och efterfrågan. I och med att elmarknaden är europeisk är det också viktigt ta hänsyn till vad som händer i övriga länder.

Till exempel påverkas marknaden av vilka priser som råder på fossila bränslen som gas och kol vilket avgör hur gynnsamt det är att producera el vid de kol- och gaskraftverk som finns i Europa. Även situationen vid vattenmagasinen och tillgängligheten på kärnkraft är viktiga faktorer.

Sol och vind kan sänka priset

Lägg sedan till externa väderfaktorer som styr förutsättningarna för sol- och vindkraft, vilka brukar betecknas som billig elproduktion i och med avsaknaden av insatsvaror.

– Priset på elmarknaden Nord Pool sätts alltid dagen innan. Tror man att det kommer finnas mycket sol- och vindkraft i systemet hjälper det till att stöta bort dyrare elproduktion, vilket sänker elpriset, säger Joakim Salqvist.

Joakim Salqvist.

Hjärtat i systemet – den smarta realtidsmätaren Pulse.

Pulse – hjärtat i systemet

För huset använder hon ett par olika smarta prylar som ger flexibiliteten och förmågan att styra energiförbrukningen mot de billigare timmarna på dygnet.

Hjärtat i systemet är den smarta realtidsmätaren Pulse från Tibber. Den visar hur mycket el som förbrukas i realtid och ser till att allt samspelar optimalt, exempelvis om bergvärmepumpen går och elbilen ska laddas samtidigt.

Elbilens laddning styrs automatiskt så den är laddad och uppvärmd lagom till Sara behöver den på morgonen. Då laddas bilen också på de billigaste timmarna under natten.

Styr uppvärmningen

Uppvärmning är för alla bostäder en av de riktigt stora energitjuvarna. Här har Sara gjort sin bergvärmepump ”smart” genom att koppla in en ny styrenhet (Ngenic Tune). I stället för att hämta temperaturinformation utomhus får bergvärmepumpen nu info från en sensor inne i huset, så att det är verklig inomhustemperatur som styr och tar då även hänsyn till om Sara har eldat.

 –  Sensorn skickar signal till bergvärmepumpen och gasar då på pumpen lite extra när elen är billigare och låter sen temperaturen i huset falla lite inom ett temperaturspann men fortfarande så att det upplevs komfortabelt.

Hur mycket eller lite man vill att Ngenicstyrenhet ska låta temperaturen fluktuera kan man själv ställa in.

I sovrummet har element kompletterats med en smart termostat (Tado smart thermostat) som känner av temperatur och justerar elementet efter inställningen för just det rummet. 

–  I sovrummet vill jag ha ännu svalare än resten av huset både dag och natt.

Sparat pengar

När man för första gången hör om de tekniska systemen som ligger bakom kanske det låter som en djungel.

 – Jämfört med att renovera huset var det ändå enkelt att komma i gång. Och även om man är tekniskt ointresserad så finns det mycket hjälp att få online – samtidigt som det mest faktiskt bara är att koppla in och koppla upp appen.

Den här vintern blev ett eldprov för henne och det smarta systemet. Men efter en relativt mild vinter konstaterar hon att upplägget stod pall för trycket – och att hon sparat pengar sett på totalen.

–  Det jag lärt mig nu är att ta ett steg tillbaka och låta de smarta prylarna göra sitt jobb. Jag behöver inte vara inne i appen sex gånger om dagen, systemen jobbar utifrån ramarna jag satt.

Den smarta termostataten känner av temperaturen och styr bergvärmepumpen.

Och bortom tekniken och kilowattimmarna – hur är känslan?

–  När priset varit uppe på 1000 öre per kilowattimme så har jag så klart funderat på om timprisavtal var rätt beslut att ta. Men det här är bättre, nu har jag alla redskap för att ta kontroll över min elförbrukning och mina elkostnader.

Video: Så blev det gamla hemmet smart

Ha digital kontroll

Se din elförbrukning direkt i Tibber-appen

Få ett smartare hem

Använd Tibbers smarta funktioner och sänk elförbrukningen

Sänk din elräkning

Med timpris kan du använda elen när den är billigast

1

Här är tre enkla skäl att välja Tibber

2

3

ANNONS: Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

H1 Det här är en stor rubrik. Ändra storlek vid behov

H2 Det här är en lite mindre rubrik

H3 Mellanrubrik

H4 Ingress

P Det här är brötexten

Till toppen

Producerat av Schibsted Brand Studio för Tibber