ANNONS

ANNONS

ETIKETT

”Skillnaden
mellan liv och död”

Experten om sommarens stora fara

Sommaren är här med sol och bad, men på bara 20 sekunder kan
semesterns lata dagar förvandlas till en mardröm. Drunkning är
fortfarande en av de vanligaste dödsolyckorna för barn i åldrarna
ett till sex år.
– Släpp inte blicken från ditt barn. Inte ens för ett ögonblick,
säger Eva Schüler, vattensäkerhetsexpert på Trygg-Hansa.

Den här artikeln är producerad av Schibsted Brand Studio

Barnen leker vid vattnet, solen gassar och vattnet glittrar. Du häller upp
en kopp kaffe, letar efter solkrämen eller kanske läser en rad i en
spännande bok. Samtidigt får du en notis i telefonen. För ett ögonblick
släpper du blicken från ditt barn. Stanna upp och räkna till 20. Det är så
snabbt det kan gå att drunkna.
– Uppsikt räddar liv. Små barn ska vara på armlängds avstånd från en
vuxen. Det kan vara skillnaden mellan liv och död. Tänk på att
drunkning kan ske i de grundaste vatten och även om barnet är stort
nog att bada självständigt, säger Eva Schüler, vattensäkerhetsexpert
på Trygg-Hansa.

Girl playing with sand and red bucket on a sunny beach.

Håll uppsikt och bada tillsammans. Trygg-Hansa vill uppmärksamma hur viktigt det är att alltid ha koll på barn när man är vid vatten.

Hälften saknar kunskap

Över hälften av alla Sveriges föräldrar* medger att de någon gång tappat uppsikten över sina barn vid vattnet och att få förstår hur fort en drunkning kan ske. Det visar en ny Novus-undersökning på uppdrag av Trygg-Hansa och Svenska Livräddningssällskapet. 

– Håll uppsikt och bada tillsammans. Om ni är flera vuxna kan ni turas om att vara ”badvakt”. Det viktigaste är att minst en vuxen har fullt fokus, säger Eva Schüler.

Smiling woman in red-striped shirt by water, with a lifebuoy.

Eva Schüler,
Vattensäkerhetsexpert

A child on a high diving platform looks down at a lake.

Lägg undan mobilen, stäm av med varandra vem som har uppsikt och låt inte äldre barn ha koll på de yngre är några tips från Trygg-Hansa för att höja säkerheten vid badplatsen.

Cirka 400 drunkningsolyckor varje år

Definitionen av drunkning är att du får vatten ner i lungorna och att kroppen drabbas av syrebrist. Du kan överleva en drunkning, men kan få men för livet. Varje år sker cirka 400 drunkningstillbud. Det innebär att en person nästan har drunknat, eller har drunknat men överlevt. Det finns många olika orsaker. När det gäller vuxna överskattar många ofta sin simförmåga. 

– De tänker att “jag kan ju simma”. En gång i tiden har vi tagit simborgarmärket och lärt oss att simma 200 meter. Men vi måste fråga oss själva när vi senast simmade 200 meter på öppet vatten. Därför ska du testa din simförmåga regelbundet, säger Eva Schüler. 

Blue lake, sandy beach, docks, and person walking, framed by green leaves.

Trygg-Hansas Livboj finns vid cirka 80 000 platser runt om i Sverige. Och räddar liv.

Undersökningen visar också att var tredje svensk har varit med om en farlig situation vid vattnet där någon hade kunnat drunkna. Om det värsta händer, agera direkt och hjälps åt på stranden med att larma och börja med livräddning. Det kan vara livsavgörande. 

– Mer än hälften av deltagarna i undersökningen har samtidigt liten kännedom om hur de ska agera när en person håller på att drunkna. Drygt hälften har inte heller gått en kurs i hjärt-lungräddning under de senaste tre åren. Därför är det viktigt att uppdatera sina kunskaper inom HLR regelbundet, säger Eva Schüler.

Woman on dock throws red and white lifebuoy into lake.

Vet du hur man kastar en livboj? Om inte kan det vara en god idé att öva på det.

Om du är på en allmän badplats är det också viktigt att hålla utkik efter var närmsta livboj är. Trygg-Hansa skänker livbojar gratis till kommuner, företag och organisationer som har koppling till vatten och säkerhet. Idag finns cirka 80 000 livbojar runt om i Sverige. Privatpersoner kan också beställa en livboj från Trygg-Hansa mot en liten kostnad. 

– Livbojen är en del av visionen om noll drunkningar i Sverige och att öka tryggheten vid vatten. Den är enkel att använda och välkänd, vilket gör den till ett effektivt verktyg vid nödsituationer. Våra livbojar uppskattas rädda cirka 14 liv varje år, säger Eva Schüler och vill passa på och ge ett tips till alla badälskare. 

– Det är alltid säkrast att bada tillsammans. 

FAKTA

Så ska du agera om någon drunknar

Tänk på din egen säkerhet först. Rädda bara någon ur vattnet om du kan göra det utan att utsätta dig själv för fara och använd en livboj, förlängd arm, räddningslina eller liknande. Om personen är medvetslös ring 112 och genomför hjärt-lungräddning enligt rekommendation, 5 inblåsningar, sedan 30 kompressioner och 2 inblåsningar, tills hjälp anländer.  

Källa: Svenska Livräddningssällskapet

LÄS MER: Så badar du säkert med barn –  hela listan

Red and white device splashing into dark water, with orange rope.

Fakta om undersökningen
Undersökningen genomfördes under perioden 22 maj – 2 juni 2025 via webbenkät i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel, vilket garanterar representativa resultat. Detta innebär att resultaten är generaliserbara till den aktuella målpopulationen. Totalt har 1068 webintervjuer genomförts mot allmänheten 18–79 år. En komplettering har dessutom gjorts för att erhålla totalt 321 intervjuer med föräldrar med barn 2–12 år.

ANNONS Innehållet är producerat av Schibsted Brand Studio i samarbete med annonsören. Det är inte producerat av Aftonbladets redaktion.

Vill ni också synas här? Läs mer om hur vi skapar innehåll som når ut, engagerar och ger effekt.