ANNONS

Ny teknik kan förändra stålindustrin

Kan drastiskt minska Sveriges utsläpp

Stålindustrin är en av de sektorer som släpper ut mest koldioxid. Nyckeln för att minska utsläppen är att hitta sätt att skapa en fossilfri produktionskedja.

    De senaste åren har HYBRIT-tekniken – som har potential att minska Sveriges totala koldioxidutsläpp med minst tio procent – fått ett allt större genomslag.

Den här artikeln är producerad av Schibsted Brand Studio

Kol har varit en mycket viktig komponent i ståltillverkning i över tusen år, och i dag gör det stålindustrin till en av de sektorer som släpper ut mest koldioxid i atmosfären. För att ändra på detta gör Vattenfall tillsammans med stålföretaget SSAB och gruvbolaget LKAB en unik satsning för att förändra den svenska järn- och stålindustrin i grunden.

    Under namnet HYBRIT arbetar aktörerna gemensamt med teknikutveckling för att kunna producera fossilfritt stål. De första volymerna producerades redan 2021 av SSAB. 

LÄS MER: Vattenfalls omfattande arbete för att minska Sveriges koldioxidutsläpp

Samarbetet kring Hybrit startades upp redan 2017 och sedan dess har stora steg tagits mot att ställa om till en fossilfri tillverkning.

HYBRIT-tekniken har potential att minska Sveriges totala koldioxidutsläpp med minst tio procent. Det motsvarar en tredjedel av utsläppen från industrin och kan i framtiden bidra till att minska utsläppen från järn- och stålproduktion över hela världen. Tekniken innebär att kol och koks byts ut till fossilfri vätgas och el vid framställning av järn.

    – Vi på Vattenfall bidrar med kompetens och utveckling av den fossilfria elens och vätgasens roll i produktionskedjan. Lagring av vätgas är också en viktig del i studien. Tillgången till stål är en förutsättning för samhällets tillväxt, men stålproduktionen står för sju procent av de globala utsläppen av koldioxid. Fossilfritt stål ger oss en verklig möjlighet att dramatiskt minska dessa utsläpp och hjälpa oss att nå vårt mål om fossilfrihet, säger Mikael Nordlander, chef för området Industry Decarbonisation på Vattenfall. 

Dress shirt, Sleeve, Gesture, Collar

Mikael Nordlander, chef för området Industry Decarbonisation på Vattenfall och styrelsesuppleant i Hybrit Developments AB.

Ny avsiktsförklaring

Samarbetet och samägandet av HYBRIT har varit igång sedan 2017. Under sommaren 2022 invigdes bergrumslagret för fossilfri vätgas i Svartöberget i Luleå som kompletterar värdekedjan för fossilfri järn- och stålproduktion. Vattenfall och SSAB tecknade under 2023 en avsiktsförklaring om leveranser av fossilfritt stål producerat med HYBRIT-teknik.

    Avsikten är att transformera stålindustrin mot fossilfri ståltillverkning, främja användningen av fossilfritt stål och tillverka produkter med radikalt minskat koldioxidavtryck. Vattenfall och SSAB har tecknat en avsiktsförklaring om att, med insatsmaterial från pilotanläggningen HYBRIT i Luleå, leverera fossilfritt stål till Vattenfall för att använda i den egna verksamheten.

    För att belysa att HYBRIT-teknikens restprodukt blir vatten, i stället för koldioxid som i konventionell järn- och stålproduktion, så lät Vattenfall 2023 skapa ett ansiktsvatten – Industrial Emissions Face Mist – som gjordes av vatten från HYBRITs produktionsanläggning i Luleå.

Fakta

Vattenfall arbetar för fossilfrihet

Vattenfalls vision är en framtid där det är möjligt för alla att transportera, producera och leva fossilfritt.  Målet till 2040 är att inte längre använda fossila bränslen (till exempel kol, olja, naturgas eller torv) eller några bränslen som härrör från fossila bränslen (till exempel blå vätgas) i den egna primära el- eller värmeproduktionen. 

Vattenfall strävar efter att göra alla led i produktionskedjorna fossilfria, så att alla kunder (oavsett el- eller värme) ska kunna använda fossilfri energi. Målet är att kunna erbjuda ett fossilfritt alternativ för alla andra produkter och tjänster i bolagets portfölj, till exempel biogas eller biometan i stället för naturgas.

Vattenfall arbetar också för att hjälpa andra sektorer och industrier att bli fossilfria, så att även de ska kunna erbjuda sina kunder möjlighet att transportera, producera och leva fossilfritt.

En omställning till fossilfri tillverkning

av stål kan minska de totala koldioxidutsläppen

i Sverige med tio procent.

Nästa fas påbörjad

HYBRIT-initiativet presenterade nyligen resultatet av sex års forskning och tester i industriell pilotskala i en slutrapport till Energimyndigheten. Rapporten visar att direktreducerat järn framställt med HYBRIT-processen har fördelaktiga egenskaper jämfört med järn som framställs med fossila bränslen.

    HYBRIT har sökt och fått flera patent baserat på de framgångsrika resultaten, och projektet fortsätter nu in i nästa fas, där SSAB och LKAB planerar att bygga anläggningar i Luleå och Gällivare för produktion i industriell skala.

    – De senaste sex åren har varit en otrolig resa. Från att ha börjat med en idé så har vi nu visat att tekniken fungerar i verkligheten och är redo att skalas upp. Det är en fantastisk bedrift som SSAB, LKAB, Vattenfall och Hybrit Development AB har gjort tillsammans. Med Sveriges goda tillgång på fossilfri el, högkvalitativ järnmalm och industriellt kunnande så ligger nu vägen öppen för att skapa en konkurrenskraftig värdekedja för fossilfritt järn och stål som kan möta kundernas efterfrågan, säger Mikael Nordlander.

LÄS MER: Vad är vägen framåt? Ta del av det fortsatta arbetet

Hybrits pilotanläggning utanför Luleå kan agera förebild åt den globala stålindustrin.

Fakta

HYBRIT

HYBRIT-initiativet är ett samarbete mellan stålbolaget SSAB, gruvbolaget LKAB och energibolaget Vattenfall som startades för att förändra järn- och stålindustrin i grunden.

Satsningen syftar till att i princip eliminera koldioxidutsläppen inom stålindustrin genom att byta ut kol och koks vid framställningen av järn till fossilfri vätgas och el.

Övergången från kol- och masugnsbaserad ståltillverkning till HYBRIT-teknik och smältning av järn i elektriska ljusbågsugnar kan vid en fullskalig implementering minska Sveriges totala koldioxidutsläpp med över 10 procent.

Fakta

Vattenfalls åtagande
i FMC i korthet

1 Kräva av underleverantörer att de använder fossilfritt stål så att minst 10 procent av det stål som företaget köper in varje år är fossilfritt (till exempel Hybrit-stål) från 2030.

2 Kräva av underleverantörer att de använder fossilfri cement/betong så att minst 10 procent av den cement/betong som företaget köper in varje år är fossilfritt från 2030.

3 Ställa krav på leverantörer av lastbilstransporter att 30 procent av de tunga och 100 procent av de medeltunga lastbilar som köps in ska vara lastbilar med lågt utsläpp från 2030.

4 Kräva att leverantörer av flygresor och flygtransporter ska byta ut minst 5 procent av sitt behov av konventionellt flygbränsle mot SAF (Sustainable Airline Fuels) och/eller använder framdrivningsteknik med låga utsläpp från 2030. SAF minskar växthusgasutsläppen under livscykeln med 85 procent eller mer jämfört med konventionellt flygbränsle.

ANNONS Innehållet på den här sidan är skapat av Schibsted Brand Studio i samarbete med vår annonsör. Det är inte producerat av Aftonbladets redaktion.