ANNONS

”Vi måste göra det tillsammans”

Så hjälper Vattenfall svensk industri att ställa om

Byggmaterial som stål och cement behöver produceras fossilfritt för att vi ska uppnå våra framtida klimatmål – precis som all el och värme. Men är det möjligt?

Vi är beslutna att bygga en framtid där alla kan välja fossilfria sätt att transportera, producera och leva. Men då måste vi göra det tillsammans, och underlätta för industrin att ställa om, säger Annika Ramsköld, hållbarhetschef på Vattenfall.

Den här artikeln är producerad av Schibsted Brand Studio

Klimatkrisen är en av vår tids största utmaningar. Att skapa balans mellan ekonomisk tillväxt, samhällsutveckling och klimatförändring, i kombination med att fasa ut fossila bränslen, är avgörande för att skapa en hållbar framtid.

Energibolaget Vattenfall har valt att gå i det främre ledet i den utvecklingen. Genom att både köpa in ny teknik och utveckla befintlig, genom olika industrisamarbeten, kan Vattenfall bidra till den fossilfria omställningen.

Vattenfall blir en viktig del, tillsammans med andra aktörer, partners och samhället i stort för att nå det högt uppsatta målet om att hålla den globala uppvärmningen till 1,5 grader — som överenskommet i Parisavtalet — och att kunna uppnå global klimatneutralitet.

LÄS MER: Det menar Vattenfall när de pratar om fossilfrihet
Face, Smile, Sleeve, Gesture, Happy

Annika Ramsköld, hållbarhetschef på Vattenfall.

People in nature, Cloud, Sky, Plant, Bedrock, Wood

Vattenfall strävar efter att göra alla led i produktionskedjorna fossilfria, så att alla kunder (oavsett el- eller värme) ska kunna använda fossilfri energi.

Satsning mot netto noll utsläpp 2040

Genom direkt elektrifiering och indirekt elektrifiering (fossilfri vätgas) kan Vattenfall bidra till hållbar ekonomisk tillväxt samtidigt som skador på planeten och dess invånare minimeras. Samtidigt kvarstår utmaningen med att begränsa energiproduktionens klimatpåverkan samt koldioxidavtrycket från dagens samhälle i form av produktionen av betong, stål och plast.

– Tillverkningen av dessa material släpper ut stora mängder koldioxid i atmosfären varje år – och det finns inga tecken på att efterfrågan minskar. Här behöver vi göra en insats för att vända trenden och det är också en del av vår affärsstrategi. Genom att satsa mot netto noll utsläpp år 2040 har vi på Vattenfall åtagit oss att minska våra egna utsläpp av växthusgaser och samtidigt hjälpa andra samhällssektorer att gå mot fossilfrihet, säger Annika Ramsköld.

Fakta

Vattenfall arbetar för fossilfrihet

Vattenfalls vision är en framtid där det är möjligt för alla att transportera, producera och leva fossilfritt.  Målet till 2040 är att inte längre använda fossila bränslen (till exempel kol, olja, naturgas eller torv) eller några bränslen som härrör från fossila bränslen (till exempel blå vätgas) i deras egen primära el- eller värmeproduktion. 

Vattenfall strävar efter att göra alla led i produktionskedjorna fossilfria, så att alla kunder (oavsett el- eller värme) ska kunna använda fossilfri energi. Målet är att kunna erbjuda ett fossilfritt alternativ för alla andra produkter och tjänster i bolagets portfölj, till exempel biogas eller biometan i stället för naturgas.

Vattenfall arbetar också för att hjälpa andra sektorer och industrier att bli fossilfria, så att även de ska kunna erbjuda sina kunder möjlighet att transportera, producera och leva fossilfritt.

Water resources, Plant community, Natural landscape, Cloud, Sky, Ecoregion, Highland

Vattenfalls vision är en framtid där

det är möjligt för alla att transportera,

producera och leva fossilfritt.

Från mörker till ljus

Under de senaste 30 åren har den årliga cementtillverkningen fyrdubblats; en ökning från en miljard till fyra miljarder ton per år. Under det senaste årtiondet ökade den globala efterfrågan på stål med 40 procent, varav enbart Kina stod för 95 procent av dessa. Och trots den globala debatten kring plast har efterfrågan på detta material fördubblats ungefär vart tjugonde år, och den globala tillverkningen har ökat i rekordfart: från 1,5 miljoner ton 1950 till 322 miljoner ton 65 år senare.

Den markanta ökningen som skett kring både cementtillverkning och plast skapar såklart nya utmaningar men ger också utrymme för utveckling. Ett exempel på detta är Vattenfalls initiativ att ingå partnerskap med andra sektorer och företag på alla sina marknader för att bidra till att nå de globala klimatmålen.

I november 2021 lanserade USA:s utrikesdepartement och World Economic Forum det så kallade ‘First Movers Coalition’, vid COP26 i Glasgow. First Movers Coalition är ett brett samarbete mellan olika industrier för att skapa en stark efterfrågan på den nya teknik som krävs för att minska koldioxidutsläppen, särskilt från de sektorer som har störst svårigheter att göra detta, så kallade ”hard to abate sectors”.

Took a walk on lunch break to create a collection of industry and “gas punk” type photos.

First Movers Coalition är ett samarbete industrier emellan med målet att skapa efterfrågan på ny teknik som minskar koldioxidutsläpp.

Wind farm, Natural landscape, Cloud, Sky, Windmill, Ecoregion, Plant, Light, Nature, Infrastructure

Målet i Parisavtalet är att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader.

Vattenfall, med sin vision om fossilfrihet, var en av initiativtagarna och som medlem åtog sig företaget att ställa ett antal krav på leverantörer för att uppnå just fossilfrihet genom hela produktionskedjan. Detta initiativ har potential att avsevärt minska klimatfotavtrycket för viktiga material och tjänster — något som kommer att bli avgörande för möjligheten att nå klimatneutralitet.

Tillgång till fossilfria produktionskedjor är en avgörande del för att vi ska kunna nå de mål som beslutades genom Parisavtalet. Vi vill vara med och leda utvecklingen mot ett fossilfritt samhälle och genom att ställa högre krav både på oss själva och våra leverantörer skapar vi en möjlighet till en fossilfri kedja från start till mål. Därigenom kan vi leva upp till de högt uppsatta mål både vi och industrin har satt upp, säger Annika Ramsköld. 

LÄS MER: Så arbetar Vattenfall för fossilfrihettlänk

Fakta

Vattenfalls åtagande
i FMC i korthet

1 Kräva av underleverantörer att de använder fossilfritt stål så att minst 10 procent av det stål som företaget köper in varje år är fossilfritt (till exempel Hybrit-stål) från 2030.

2 Kräva av underleverantörer att de använder fossilfri cement/betong så att minst 10 procent av den cement/betong som företaget köper in varje år är fossilfritt från 2030.

3 Ställa krav på leverantörer av lastbilstransporter att 30 procent av de tunga och 100 procent av de medeltunga lastbilar som köps in ska vara lastbilar med lågt utsläpp från 2030.

4 Kräva att leverantörer av flygresor och flygtransporter ska byta ut minst 5 procent av sitt behov av konventionellt flygbränsle mot SAF (Sustainable Airline Fuels) och/eller använder framdrivningsteknik med låga utsläpp från 2030. SAF minskar växthusgasutsläppen under livscykeln med 85 procent eller mer jämfört med konventionellt flygbränsle.

Driver utvecklingen framåt

Sedan First Movers Coalition startade 2021 har det hänt en hel del. Vattenfall har i sitt inköp av ny teknik och genom industriella samarbeten valt att lägga fokus på olika områden där fossilfrihet står i centrum. Några av dessa är industriellt stål, subventionsfri vindkraft, högtemperaturvärmepumpar för enklare och mer prisvärd uppvärmning samt snabbladdningsstationer runt om i norra Europa.

Genom denna satsning vill vi underlätta för andra företag att kunna transportera, producera och leva fossilfritt. Att samarbeta med industrin är ett effektivt sätt att utveckla nya lösningar så att vi kan öka effektiviteten och nå internationella klimatmål snabbare. Detta kommer att få stora positiva effekter på våra utsläpp och bidra till att uppnå de mål som satts upp, säger Annika Ramsköld. 

LÄS MER: Vattenfalls plan för minskning av koldioxidutsläpp

ANNONS Innehållet på den här sidan är skapat av Schibsted Brand Studio i samarbete med vår annonsör. Det är inte producerat av Aftonbladets redaktion.