nofollow noarchive noindex

ANNONS

Hetaste tipsen för hösten i Danmark

Designer hyllar dansk vardagsmagi

Sköna helger längs Köpenhamns kajer eller konstnärsvibbar i Skagen på Jylland. Den danske designern Nicholas Nybro hämtar inspiration från de små ögonblicken i livet. Här är hans bästa tips till två dynamiska danska destinationer.

Den här artikeln är producerad av Schibsted Brand Studio

Den danske designern Nicholas Nybro skapar klädkreationer man minns. Oavsett om han dressar kända danska skådespelare, amerikanska popstjärnor eller skruvar till traditionella danska folkdräkter på omtalade aktuella utställningen Stolt på Designmuseum Danmark väljer Nicholas Nybro sin helt egna värld.

LÄS MER: Litet land – stora upplevelser: Testa Skagen och Köpenhamn i höst

Skagen möter storstad

Inspiration hämtar han i mycket från olika delar av sitt hemland Danmark. Och han gör det genom att försöka fånga magin i den vanliga vardagen.  Mest skaparlust skaffar Nicholas Nybro på två olika danska destinationer – under en helg i den historiska konstnärskolonin Skagen vid Jyllands norra spets, eller på hemmaplan nära Nörrebro i Nicholas eget Köpenhamn.

 För mig är inga upplevelser för små. Det är här som jag hittar magin. Och vad som inspirerar mig med Danmark är de autentiska ögonblick och upplevelser jag inte kan hitta någon annanstans. Trots att vi är ett så litet land är jag fascinerad över att det finns så många olika upplevelser här. Jag uppmanar alla att göra som jag: Kom och upplev Danmark, utan att planera vem du ska möta eller vad du ska se, säger Nicholas Nybro.

Här är de bästa tipsen för en weekend i den danske designerns värld.

Coastal and oceanic landforms, Natural landscape, Sky, Water, Highland, Wood, Slope, Terrain, Grass

Dramatiska sanddynor och snygga strandhus - en typisk bild av kustlinjen utanför Skagen.

© Mette Johnsen

Sand möter sol

– Skagen får mig att varva ner på ett sätt som jag inte gör när jag är i Köpenhamn och på Nörrebro. Det handlar helt klart om den friska luften, himlen och ljuset, beskriver Nicholas Nybro det magiska skenet över Skagen.

Den skandinaviska gamla konstnärskolonin på norra Jylland tycks aldrig upphöra att fascinera folk. Nicholas Nybro gör gärna som några av Skagenmålarna, och tar in på Hjorths badehotel nära Jyllands böljande sanddyner en mil söder om Skagen. Hotellet öppnade här vid Kandestederna redan 1890 och drevs av samma familj i nästan ett sekel. Fortfarande möts man av 15 tv-fria, solgula hotellrum och en krogveranda som bokstavligen badar i blått.

Inne i den mysiga restaurangen dominerar förstås lokalt fångad fisk och skaldjur på menyn. Och vem kan motstå en riktigt klassisk rödspättafilé, som fått fin färg av smöret som fräser i stekpannan. Nästan lika mycket lockar utsikten från restaurangborden. Att titta ut över landskapet är att bevittna en ständigt skiftande scenografi.

Public space, Residential area, Plant, Property, Tree, Leaf, Shade, Wall

Hjorths badehotel anno 1890 är en drömdestination om man gillar god mat och mysiga miljöer. Kort sagt: dansk hygge.

Dopp före frukost

På Hjorths badehotel väljer många gäster att komma riktigt nära naturen med ett dopp i havet – året runt. Vågen av kallbadare tycks bara växa, och här på Hjorths ställer man väckarklockan på halvåtta och hoppar sedan in i hotellets uppvärmda minibuss. Att ta ett dopp före frukost har man gjort här i generationer. Bussen kör så nära havet att de svala, salta vattendropparna möter morgontrötta tår just när man kliver ut genom sidodörrarna.

Botan shrimp, Food, Tableware, Recipe, Ingredient, Cuisine, Seafood, Dish, Arthropod

Dagsfärska skaldjur på kajen vid de karakteristiska Fiskepakhusene.

© Kjetil Løite

Packat med kultur

Redo för resten av dagen rullar vi tvåhjuligt in mot Skagen, som i högsta grad fortfarande är en levande fiskeort. Ett måste är att besöka Fiskepakhusene, de röda och traditionella packhusen för Skagens fiskare som i dag befolkas av krogar, konstnärer och kaféer. 140 år efter att det mytomspunna skandinaviska konstnärskollektivet ankrade här vid Danmarks nordligaste punkt finns fortfarande ett 20-tal etablerade konstnärer i Skagen. Och visst är det just det där alldeles unika ljuset, färgat av sanden på stranden och saltet i havet, som lockar så många landskapsmålare till kustlandskapet där Nordsjön möter Östersjön.

Coastal and oceanic landforms, Cloud, Sky, Water, Atmosphere, Light, Afterglow, Dusk, Sunset, Horizon

Det omtalat magiska ljuset över Skagen skådas kanske som bäst vid Solnedgångspladsen.

© Mette Johnsen

Glass med vy

Solnedgångarna är spektakulära i Skagen och allra vackrast faller ljuset över Vesterhavet vid Solnedgångspladsen i Gamla Skagen. Här flockas folk lika mycket för att beundra den rent bergtagande solnedgången som för en mjukglass toppad med grädde och sylt vid Solnedgångskiosken.

Picture frame, Interior design, Table, Flower, Furniture, Property, Plant, Chair, Tableware, Lighting

I över 40 år har Bent Hjorth skapat oförglömliga ögonblick i sin lilla strandkrog Isbunkern i Kandestederne.

Framåt kvällen följer vi Nicholas Nybros fotspår tillbaka till Kandestederne. Här har Bent Hjorth skapat en egen oas alldeles vid havet. Isbunkern är varken kylig eller underjordisk, däremot en nästan överjordisk kulinarisk upplevelse i en helt unik miljö. Närmare naturen kommer man inte.

Font

Ultramodernistiska Superkilen är 3 hektar park mitt i Nörrebro i Köpenhamn.

© Sophia Bergholm

Stan som aldrig sover

Skagen och Jylland i alla ära; Nicholas Nybro kan aldrig sluta att fascineras av sitt Köpenhamn, staden som aldrig sover och som är lika småskaligt sympatisk med alla sina olika kvarter, som den är en pulserande och inspirerande storstad för alla som hämtar näring, glädje och inspiration i design, arkitektur och gastronomi.

Köpenhamn innehåller så mycket. Vi är många olika människor, olika slags mat, olika samtal och olika språk, förklarar Nicholas Nybro.

Vi börjar nära hans hem på Nörrebro. Här har Danmarks samtida arkitekturikon Bjarke Ingels och hans grupp BIG ritat Superkilen. Över ett gammalt tågområde sträcker sig i dag ett tre hektar slingrande parkstråk som kryddats med 100-tals vardagsföremål från hela världen – allt för att visa på kvarterens multikulturella befolkning.

Urban design, Terrestrial plant, Window, Building, Lighting, Vegetation, Arecales, Tree, Biome

Vinterträdgården på Glyptoteket är lika mycket en grön lunga som en kulturkick för alla som gillar den romerska antiken.

© Daniel Rasmussen

Mikrokosmos mitt i Köpenhamn

Nu och då klockar alltid fint samman i Köpenhamn. Och Nicholas Nybro matar gärna minnet med klassisk kultur på Ny Carlsberg Glyptotek, som både rymmer Nordeuropas största samling av antik konst och även har en vinterträdgård som är sitt eget klassiska mikrokosmos mitt i Köpenhamn.

Stärkta av konst och kaffe rullar vi så ut mot trendiga Refshaleeøen där man precis som i Skagen tar ett dopp även bortom sommarmånaderna. Här trängs folk längs bryggor, coola bastuhus och bad, och avslutar vid ett av de 14 borden på italienskdoftande La Banchina, med sina lokalproducerade ofta biodynamiskt baserade rätter.

Shorts, Building, Sky

Skönaste kvarterskänsla på gatumarknaden Reffen Copenhagen Street Food.

© Kim Wyon

Sedan avslutas denna weekend i Nicholas Nybros värld på Reffen Copenhagen Street Food. Inte bara norra Europas största gatumarknad för streetfood är Reffens också ett synnerligen välsmakande exempel på alla de dofter, smaker och möten som kännetecknar Köpenhamn.

LÄS MER: Litet land – stora upplevelser: Testa Skagen och Köpenhamn i höst

Res hit

Skagen/Nordjylland: Ta med bilen på färjan från Göteborg till Fredrikshamn med Stena Line, ett av Europas ledande färjerederier.

Köpenhamn: Ta bilen eller tåget över Öresundsbron eller välj Öresundslinjen Helsingborg-Helsingör, och därefter tåg eller bil.

ANNONS Innehållet på den här sidan är skapat av Schibsted Brand Studio i samarbete med vår annonsör. Det är inte producerat av Aftonbladets redaktion.