ANNONS – Biltema

Rectangle

Så monterar du ett terrassgolv av komposit

Funderar du på att montera ett terrassgolv till sommaren? Då ska du läsa vidare. Träkomposit passar utmärkt för altaner, terrasser och balkonger – och är dessutom perfekt runt en eventuell pool.

Terrasstrall av komposit består av naturträ som är kombinerat med andra material för att förbättra hållbarheten och bevara färgen. Brädorna rör sig minimalt och färgen bleks högst 10 procent. Men fördelarna med träkomposit slutar inte där.

FAKTA

Varför betala mer?

Biltema erbjuder idag ett brett sortiment för hela familjen inom områdena Bil/MC, Båt, Fritid, Hem, Kontor/teknik, Bygg, Bilvård och Verktyg. Totalt marknadsför Biltema mer än 19 000 artiklar.

Biltema finns idag i Sverige, Norge, Finland och Danmark.

Biltemas vision är att underlätta ekonomiskt för människor att ha bil, båt, bostad, verktyg samt fritidsartiklar av hög kvalitet och därigenom skapa en rikare fritid för alla.

Varför Biltema? Tryck på knappen och läs mer!

Trallen kräver ingen efterbehandling, den tål vårt nordiska klimat utan att spricka och det enda underhåll som behövs är att tvätta den vid behov. Dessutom är ytan snäll mot bara fötter – inga flisor, sprickor eller skruvar. Att den även är miljövänlig och väldigt vacker att titta på gör inte valet svårare. 

Men innan du sätter igång är det viktigt att planera monteringen och se till att du har rätt utrustning. Här hjälper vi dig på traven.

Planering och förberedelser

Komposittrall ska monteras på underlag med bra luftcirkulation och avrinning, minst 2–3 procent vinkel för att förhindra stillastående vatten. Se till att ha ett mellanrum på sidorna på minst 2 centimeter vid alla väggar, räcken och andra fasta föremål.

Ta bort eventuella klistermärken från brädorna. Planera själva läggningen av golvet för att minimera spill och skarvar. Blanda brädorna, eftersom de kan variera något i färg. Temperaturen bör vara mellan 10–30 grader när trallen installeras.

Före golvläggningen

Förvara komposittrallen på plats några dagar före installation, så att de hinner acklimatiseras till miljön där den ska läggas. Brädorna ska skyddas mot direkt solljus, regn och fukt. Stapla brädorna plant på reglar, med maximalt 30 centimeter avstånd. Några verktyg du kan behöva är stålmåttband, vattenpass och arbetshandskar.

Se filmen för 4 konkreta anledningar att välja komposittrall.

Montering

Kompositbrädorna kan läggas med valfri sida vänd uppåt – slät eller räfflad. Använd startclips på brädornas långsidor och monteringsclips mellan dem. Lägg brädorna på plats och justera de längsgående spåren mot clipsen.

Ändarna på varje bräda ska vila på en regel, och brädorna får inte sticka ut mer än 20–30 centimeter i någon ände. Lägg regeln i underkonstruktionen med ett centrumavstånd på max 30 centimeter. Avståndet mellan regel och vägg ska vara minst 2 centimeter.

Märk ut positionen för startclipsen på regeln och kontrollera att de hamnar i en rak linje. Skruva sedan fast dem. Skjut den första brädan på plats mot startclipsen. Se till att ha ett mellanrum på sidorna på minst 2 centimeter vid alla väggar, räcken och andra permanent installerade föremål.

Pneumatic tool, Wood, Stairs

Klicka på bilden för att se Biltemas utbud av trall och golvplattor.

Skjut sedan bräda för bräda på plats med monteringsclips monterade mellan varje rad. Montera det yttre bordets startclips. Startclipsens ytterkant placeras 154 millimeter från den näst yttersta brädans kant och skruvas fast.

Trä in spåret i den yttersta brädan i startclipsen och lägg ner brädan. För in monteringsclipset mellan de båda yttersta brädorna och skruva fast dem mot läkten som tidigare.

När alla brädorna ligger på plats efterdrar du alla monteringsclips mellan brädorna ordentligt. För att få en jämn kant längs brädornas ändar kan du kapa dem med en handhållen cirkelsåg med skena.

Interior design, Outdoor furniture, Building, Property, Shade, Sky, Wood, Floor, Table, Flooring

På Biltema finns även möjlighet att välja golvplattor – i plast, trä eller träkomposit, i fyrkantigt eller diagonalt mönster. Passar perfekt till balkongen.

Underhåll

Allt material som används utomhus måste underhållas. För att bibehålla komposittrallens utseende bör den rengöras en gång i halvåret. Ta bort löv, pollen, smuts och liknande. Tvätta därefter med såpa, varmt vatten och en styv kvast.

En högtryckstvätt med mjuk borste kan användas varsamt vid fläckar och smuts som sitter hårt, men aldrig med direkt stråle. Bor du i ett klimat med mer föroreningar kan trallen behöva rengöras oftare.

Komposittrallen kan med fördel impregneras. Det gör att alger får svårare att fästa på ytan, vilket annars är vanligt på norrsidan/skuggiga platser. Impregneringen gör också att kompositen inte bleks lika lätt, speciellt på soliga platser.

ANNONS: Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av Aftonbladets redaktion.

H1 Det här är en stor rubrik. Ändra storlek vid behov

H2 Det här är en lite mindre rubrik

H3 Mellanrubrik

H4 Ingress

P Det här är brötexten

Till toppen

Producerat av Schibsted Brand Studio för Biltema