Chokladfest
Ruggigt väder och få soltimmar. Den här årstiden kan det vara extra svårt att hitta inspiration i köket. Lyckligtvis behöver inte all matlagning vara komplicerad. Den här minismörgåstårtan är lika vacker som den är enkel att tillreda, oavsett hur trött du känner dig. Om du ska bjuda ett större sällskap passar den perfekt på buffén med flera tårtor uppdukade.
Du tänker väl klimatsmart? Om du får över lite pesto, släng den inte. Spara i en burk i kylen och använd vid ett senare tillfälle. Kanske till pastasåsen eller varför inte som sås till fisk? Oavsett val så blir det supergott!
Antal: 35st
Ingredienser:
2,5 paket Oreokex
250 g cream cheese
250 g valfri choklad (att doppa tryfflarna i), vit, mörk eller mjölkchoklad funkar.
1⁄4 tsk rapsolja
Topping:
Valfritt strössel, krossade Oreokex, smält choklad.
Gör så här:
1. Mixa Oreokexen till ett fint pulver i en matberedare. Häll över i en stor blandbunke.
2. Ha i cream cheese och blanda med en slickepott till en jämn smet.
3. Ställ i kylen i ca 10 min, så att smeten hinner sätta sig lite.
4. Ta ut och rulla till ca 35 lika stora bollar. Lägg på bakplåtspapper. Låt dem sedan stå i kylen i minst 45 min.
5. Smält valfri choklad, antingen i mikron (obs rör om var 30 sek) eller en bunke över kastrull med sjudande vatten. Rör tills chokladen smält och lyft av från värmen. Rör ner rapsoljan i chokladsmeten. Häll smeten i ett glas.
6. Doppa sedan Oreotryfflaran i den smälta chokladen, tryck en grillpinne eller tandpetare i tryffeln och doppa, lyft upp och låt chokladen rinna av. Placera sedan på bakplåtspapper.
7. Låt chokladen på tryfflarna stelna helt innan du har på toppingen. Servera direkt eller från kylskåpet. Det går också bra att frysa in tryfflarna.
Perfekt till dekoration och topping!
Tillagningstid: 30 min 4 portioner
Ingredienser:
3 vetekaka
36 g färsk gönkål, hela blad med stammar
25 g valnötter
1/2 vitlöksklyfta
3 msk riven Västerbottenost
1/2 dl olivolja
1 krm salt
1/2 tsk citronsaft
100 g färskost
50 g bredbar chèvre
1 dl tinade tranbär (eller lingon)
Gör så här:
1. Skölj och rensa grönkålen från stammarna. Spara fyra blad till garneringen, strimla resten och lägg i en kastrull. Täck grönkålen med vatten och koka i 5 minuter.
2. Häll av grönkålen i ett durkslag och skölj med vatten. Krama ur all vätska.
3. Mixa valnötterna grovt med en stavmixer i ca 15 sekunder. Plocka undan 1 msk till garneringen.
4. Tillsätt grönkålen och pressa ned vitlöken. Mixa i en halv minut.
5. Tillsätt osten och mixa i några sekunder till. Tillsätt lite olja i taget och mixa till fin konsistens.
6. Smaka av med salt och citronsaft.
7. Mosa färskosten i en bunke och blanda i ca 2 msk grönkålspesto till en kräm.
8. Smaka av med lite mer pesto eller salt om det behövs.
9. Lägg en vetekaka på ett fat. Bred ut hälften av pestokrämen på bordet.
10. Lägg på ett till bröd. Bred på chèvren och lägg på ytterligare ett bröd.
11. Toppa med resten av pestokrämen och dekorera med färsk grönkål, tranbär och hackade valnötter.
Salvia är en ört som är
kryddigt bitter, dominerande varm och något kärv. Passar perfekt till en mumsig stek med pommes.
Salvia är en ört som är
kryddigt bitter, dominerande varm och något kärv. Passar perfekt till en mumsig stek med pommes.
Salvia är en ört som är
kryddigt bitter, dominerande varm och något kärv. Passar perfekt till en mumsig stek med pommes.
Du tänker väl klimatsmart? Om du får över lite pesto, släng den inte. Spara i en burk i kylen och använd vid ett senare tillfälle. Kanske till pastasåsen eller varför inte som sås till fisk? Oavsett val så blir det supergott!
ANNONS: Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.
ANNONS: Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera SvD-redaktionens åsikter.
ANNONS: Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Omni-redaktionens åsikter.
Till toppen
Producerat av Schibsted Brand Studio för Mondelēz
Brödtexten
Brödtexten
Brödtexten