Ruggigt väder och få soltimmar. Den här årstiden kan det vara extra svårt att hitta inspiration i köket. Lyckligtvis behöver inte all matlagning vara komplicerad. Den här minismörgåstårtan är lika vacker som den är enkel att tillreda, oavsett hur trött du känner dig. Om du ska bjuda ett större sällskap passar den perfekt på buffén med flera tårtor uppdukade.
Du tänker väl klimatsmart? Om du får över lite pesto, släng den inte. Spara i en burk i kylen och använd vid ett senare tillfälle. Kanske till pastasåsen eller varför inte som sås till fisk? Oavsett val så blir det supergott!
Tillagningstid: 40 min
Portioner: 8-10
Kladdkakebrownies
6 ägg
7dl strösocker
3 msk vaniljsocker
2 dl kakao
4,5 dl vetemjöl
1 nypa salt
450 g smält smör
8–10 st Oreokex
Frosting
1 dl grädde
350 g cream cheese
1 dl florsocker
1 paket Oreos
Till servering
färska bär, Oreokex, smält choklad
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst. Tillsätt kakao, mjöl och salt och vispa ihop. Häll i smöret och vispa till en smet.
2. Lägg bakplåtspapper i botten av en 25 x 30 cm form. Smöra, olja eller spraya med fett i formen.
3. Häll i smeten och tryck försiktigt ned Oreokexen. Grädda mitt i ugnen i 30 minuter. Tänk dock på att alla ugnar är olika – tillagningstiden påverkas både av din ugn och hur kladdig du vill ha kakan. Kolla därför med provsticka några minuter innan en halvtimme har gått!
4. Ta ut och låt svalna helt. Ställ gärna kakan i kylen eller frysen i några timmar.
Frosting:
1. Mixa Oreos till ett fint pulver i en matberedare.
2. Vispa ihop grädde, cream cheese och florsocker till en fluffig smet. Använd elvisp – och vispa länge.Vänd sedan Oreosmulet i smeten och lägg upp i spritspåse.
3. Dela kladdkakan i valfritt stora bitar och spritsa med frosting. Avsluta med valfri topping!
Perfekt till dekoration och topping!
Tillagningstid: 30 min 4 portioner
Ingredienser:
3 vetekaka
36 g färsk gönkål, hela blad med stammar
25 g valnötter
1/2 vitlöksklyfta
3 msk riven Västerbottenost
1/2 dl olivolja
1 krm salt
1/2 tsk citronsaft
100 g färskost
50 g bredbar chèvre
1 dl tinade tranbär (eller lingon)
Gör så här:
1. Skölj och rensa grönkålen från stammarna. Spara fyra blad till garneringen, strimla resten och lägg i en kastrull. Täck grönkålen med vatten och koka i 5 minuter.
2. Häll av grönkålen i ett durkslag och skölj med vatten. Krama ur all vätska.
3. Mixa valnötterna grovt med en stavmixer i ca 15 sekunder. Plocka undan 1 msk till garneringen.
4. Tillsätt grönkålen och pressa ned vitlöken. Mixa i en halv minut.
5. Tillsätt osten och mixa i några sekunder till. Tillsätt lite olja i taget och mixa till fin konsistens.
6. Smaka av med salt och citronsaft.
7. Mosa färskosten i en bunke och blanda i ca 2 msk grönkålspesto till en kräm.
8. Smaka av med lite mer pesto eller salt om det behövs.
9. Lägg en vetekaka på ett fat. Bred ut hälften av pestokrämen på bordet.
10. Lägg på ett till bröd. Bred på chèvren och lägg på ytterligare ett bröd.
11. Toppa med resten av pestokrämen och dekorera med färsk grönkål, tranbär och hackade valnötter.
Salvia är en ört som är
kryddigt bitter, dominerande varm och något kärv. Passar perfekt till en mumsig stek med pommes.
Salvia är en ört som är
kryddigt bitter, dominerande varm och något kärv. Passar perfekt till en mumsig stek med pommes.
Salvia är en ört som är
kryddigt bitter, dominerande varm och något kärv. Passar perfekt till en mumsig stek med pommes.
Du tänker väl klimatsmart? Om du får över lite pesto, släng den inte. Spara i en burk i kylen och använd vid ett senare tillfälle. Kanske till pastasåsen eller varför inte som sås till fisk? Oavsett val så blir det supergott!
ANNONS: Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.
ANNONS: Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera SvD-redaktionens åsikter.
ANNONS: Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Omni-redaktionens åsikter.
Till toppen
Producerat av Schibsted Brand Studio för Mondelēz
Brödtexten
Brödtexten
Brödtexten